Jesti samo voće za večeru nekoliko puta sedmično česta je praksa koju mnogi primjenjuju bilo u svrhu detoksikacije ili mršanja. Ali jeste li sigurni da je to dobra ideja?
Neki stručnjaci smatraju da takva navika može čak dovesti do suprotnog učinka, odnosno debljanja.
Stručnjakinja za sportsku prehranu Sandra Lordén Álvarez tvrdi da je takva praksa štetna i da dovodi do povećanja tjelesne težine.
- Jesti samo voće za večeru znači nedovoljan unos esencijalnih nutrijenata, poput proteina i zdravih masti, koji pospješuju osjećaj sitosti i pravilno funkcioniranje organizma. Manjak tih nutrijenata može izazvati pojačanu glad sutradan, što predstavlja rizik za epizode prejedanja jer se budimo s velikom gladi i željom za hranom - pojašnjava Álvarez.
Iako priznaje značajne dobrobiti konzumiranja voća, nutricionistica ističe kako je izuzetno važno razmotriti sve moguće posljedice takvog večernjeg obroka.
Dakle, ne samo ono što će se dogoditi sljedećeg dana, već i dugoročne posljedice.
- Voće je bogato mineralima i vlaknima, ali sadrži i prirodne šećere koji mogu utjecati na nivo šećera u krvi. Kad se naša večera sastoji samo od voća, a naročito ako ga konzumiramo u velikoj količini, može doći do značajnog porasta glikemije, posebno ako odaberemo vrste voća s visokim glikemijskim indeksom. Nagli porast šećera u krvi donosi rizik za izazivanje inzulinskog odgovora koji dugoročno može doprinijeti razvoju inzulinske rezistencije i drugih metaboličkih problema - kaže Álvarez.
Nutricionist Charles Orrico dodaje da zbog visokog udjela prirodnih šećera, posebno u određenim vrstama voća, voćna večera može izazvati nagli skok šećera u krvi, a ako se ta energija ne koristi, pretvorit će se u masno tkivo.
Zbog svega toga ne čudi da stručnjaci savjetuju da se konzumiranje voća za večerom uvijek poprati s unosom drugih makronutrijenata, poput proteina i zdravih masti.
- Voće za večeru može biti zdravo, ali je preporučljivo da se kombinira s drugim namirnicama koje sadrže proteine i zdrave masti, poput jogurta i orašastih plodova. To će nam pomoći da održimo ravnotežu šećera u krvi i osigurati zasitniji i kompletniji obrok, a time i smanjeni osjećaj gladi. Osim toga, odabirom voća s niskim glikemijskim indeksom, poput jagoda, malina, krušaka ili jabuka, moguće je spriječiti porast nivoa šećera u krvi - kaže Álvarez.
Ako zaista želite smršati najbolja opcija je proteinska večera jer, kako objašnjava nutricionist Leo Cerrud, voće sadrži mnogo šećera te bi ga bilo bolje jesti za ručak umjesto za večeru.
Napominje i da voće, kako ne bi debljalo, treba imati visok udio vode i vlakana te biti siromašno šećerima.
Preskakanje večere nije zdrav izbor, čak ni kada pokušavati smršati.
Ipak, dosadašnje studije sugeriraju da je preporučljivo unos hrane koncentrirati u dnevnim satima, a navečer izbjegavati obilne obroke.
Iako je, kažu nutricionisti, krononutricionizam još relativno mlado područje istraživanja, studije pokazuju da jedenje između 19.30 i 21 sat, odnosno u vremenskom intervalu kada se luči hormon sna melatonin, može povećati nivo holesterola, smanjiti energetsku potrošnju i toleranciju glukoze.
Stoga je, slažu se, rana večera uvijek najbolje rješenje.