navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ljepota i zdravlje

Pravilna njega kože: Šta prvo nanijeti - hidratantnu kremu ili zaštitni faktor?

Hidratantna krema služi za hidraciju, zadržavanje vlage tokom dana i osigurava bolji izgled vašeg makeupa

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 15.05.2024. u 08:23
get url
text
Svaka, pa i ona minimalistička, jutarnja rutina njege kože trebala bi uključivati dva vrlo važna proizvoda - hidratantnu i kremu za sunčanje.
Hidratantna krema služi za hidraciju, zadržavanje vlage tokom dana i osigurava bolji izgled vašeg makeupa.
S druge strane, cilj kreme za sunčanje je zaštita kože od UV zraka.
No kojim redoslijedom ih treba primijeniti?
Odgovor nije jednostavan, odnosno on zavisi od toga - koju vrstu kreme za sunčanje koristite - onu s mineralnim (fizičkim) ili hemijskim filterima?
Koristite li prirodnu kremu, onu na bazi mineralnih filtera, poput cink-oksida i/ili titan-dioksida, u tom slučaju krema za sunčanje se nanosi kao posljednji korak.
Dakle, nakon seruma, ampule i kreme za lice.
Razlog je taj što mineralna krema za sunčanje služi kao zaštitni vanjski sloj koji fizički blokira štetne sunčeve zrake prije nego što dopru do vaše kože.
Hemijske kreme za sunčanje su iznimka. S obzirom na to da fizičke kreme za sunčanje odbijaju UV zrake od kože, hemijske kreme za sunčanje sadrže sintetičke sastojke koji apsorbiraju UV zrake, pretvaraju ih u toplinu i oslobađaju je od kože.
Drugim riječima, one se moraju apsorbirati u kožu da bi počele djelovati. To znači da biste konvencionalne kreme za sunčanje trebali nanijeti na lice prije bilo kakvih hidratantnih krema.
POVEZANO