open-navfaktor-logo
search
Oprezno na odmoru
Prof. dr. Šekib Sokolović objasnio šta je to hladan šok i zašto ne biste smjeli naglo ulaziti u vodu
Znale su naše mame kada su nas kao djecu ljeti, kad krenemo na bazen, u rijeku ili kad smo na moru, upozoravale kako i kada treba ulaziti u vodu.
25.07.2023. u 07:45
get url
text

- Nemoj vruć u vodu, ali ni odmah nakon ručka - govorile bi.

I naravno, uvijek su bile u pravu.

Temperature ovih dana dostižu maksimalne vrijednosti, pa mnogi spas traže u osvježenju u bazenu, rijeci, jezeru, moru.

Međutim, treba biti oprezan.

Bez obzira na to koliko vam bilo vruće i koliko ste nestrpljivi, nagli skok u vodu pri visokim temperaturama može rezultirati ozbiljnim posljedicama, a sve zbog efekta koji se u medicini naziva - hladan šok - i koji je potencijalno smrtonosan.

Hladan šok je odgovor organizma na iznenadni doticaj (zagrijanog) tijela s hladnom vodom.

- Hladan šok je fiziološki odgovor organizma na iznenadnu hladnu vodu. On može biti smrtonosan, pa nije preporučljivo iznenada skakati u hladno more ili rijeku kada smo vrući. U Velikoj Britaniji oko 400 ljudi godišnje umre zbog naglog susreta s hladnom vodom - piše universal-sci.com.

A što se to u tijelu tačno događa prilikom nastanka hladnog šoka, pojasnio je prof. dr. Šekib Sokolović, specijalista interne medicine i subspecijalista kardiologije i reumatologije.

 Prof. dr. Šekib Sokolović

- Velika je vrućina, pa ako je osoba izložena visokim temperaturama, dolazi do širenja krvnih žila. Pri naglom ulasku u vodu, čija je temperatura od tijela kupača, manja za 10 do 15 stepeni, dolazi do suženja arterija i vena, a osoba koja već ima sužene krvne sudove, u tom trenutku može dobiti anginu pectoris, infarkt miokarda i moždani udar. Zato nikako ne bih preporučio da se naglo ulazi u vodu, naročito nikako ne treba skakati na glavu, što mnogi rade. U vodu treba ulaziti postepeno, kako biste organizmu dali mogućnost da se privikne na temperaturu vode. Nagli ulazak u vodu opasan je kako za srčane bolesnike, tako i za zdrave osobe, koji time mogu dobiti naglo suženje krvnog suda, naročito je to moguće kod pušača - pojasnio je Sokolović.

Zbog toga vrlo je važno, prije ulaska u vodu, uraditi sljedeće:

- poprskajte se vodom, time ćete smanjiti temperaturu tijela, smanjite temperaturu tijela,
- nikako ne skačite u vodu nakon sunčanja,
- pijte puno tekućine (najbolje obične vode) i koristite zaštitni faktor,
- ne ulazite u vodu prepunoga želuca.

Kardiolog je svim srčanim bolesnicima preporučio da tokom vrućina redovno uzimaju aspirin kako bi spriječili ljepljenje trombocita (agregacija trombocita), što povećava mogućnost nastanka tromba, koji je okidač za moždani udar.

- I zdravim osobama bih preporučio da u ovim danima uzimaju aspirin - dodao je Sokolović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.