navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sprečavanje zaraze

Šta trudnice i dojilje trebaju znati?

Ako ste trudni ili dojite bebu, sigurno ste dodatno zabrinuti zbog epidemije koronavirusa.Tokom ovih ranjivih razdoblja u životu svaka žena želi dodatno zaštititi sebe i svoju bebu, ali i spriječiti širenje COVID-19 poznatijeg kao koronavirus.

Objavljeno: 09.03.2020. u 21:07
get url
text

Informacije o važnosti očuvanja dojenja u ovim slučajevima epidemije gotovo su nepostojeće, ali su od veoma velike važnosti.

Zato drage mame, ne dozvolite da naslovi o eventualnoj pandemiji koronavirusa ukradu vašu radost.

Ako se osjećate zabrinuto zbog koronavirusa, svakako se obratite nadležnom ljekaru. Ako želite znati može li koronavirus utjecati (i ako može, kako) na vašu trudnoću ili dojenje, evo nekoliko stvari koje biste trebali znati:

Jesu li trudnice pod većim rizikom od zaraze?

Trenutno nema dokaza koji upućuju na potencijalne negativne ishode za trudnice, niti su trudnice više izloženije zarazi od drugih ljudi. Kao i kod drugih bolesti, temperatura je uvijek faktor rizika u trudnoći, ali nije nešto zbog čega biste trebali paničariti.

Trudnice se, kao i drugi građani, svakako pozivaju na to da prakticiraju dobru higijenu i redovno peru ruke. Međutim, preporučuje im se izbjegavanje svakakvih aktivnosti koje uključuju rukovanje ili bilo koji drugi oblik fizičkog kontakta sa potencijalno oboljelom osobom.

Ako trudnica dobije koronavirus, dobija li i dijete?

Smatra se da se širenje s osobe na osobu događa uglavnom putem respiratornih kapi koje nastaju kada zaražena osoba kašlje ili kiše, slično onome kako se širi gripa i ostali respiratorni patogeni. U ograničenim studijama na ženama sa COVID-19 i drugom koronavirusnom infekcijom, teškim akutnim respiratornim sindromom (SARS-CoV), virus nije otkriven u majčinom mlijeku. Međutim, još uvijek stopostotno ne možemo tvrditi da zaražene majke ne mogu prenijeti virus putem majčinog mlijeka.

U provedenim testiranjima diljem svijeta, virus nije otkriven u uzorcima amionske tekućine ili majčinog mlijeka. To znači da majčine ćelije stvaraju antitijela i prenose ih (ali ne i virus) na svoju djecu.
Vodič za dojenje (u slučaju zaraze koronavirusom)

Majčino mlijeko najbolji je izvor prehrane za većinu dojenčadi. Međutim, mnogo je nepoznanica o koronavirusu i dojenju. Hoće li i kako započeti ili nastaviti s dojenjem, majka treba odrediti u koordinaciji sa porodicom i zdravstvenim radnicima. Međutim, ako majka dobije infekciju uzrokovanu koronavirusom, važno je ne ometati dojenje.

Majka s potvrđenim koronavirusom ili simptomatskom PUI trebala bi poduzeti sve moguće mjere opreza kako bi se izbjeglo širenje virusa na novorođenče, uključujući pranje ruku prije dodirivanja novorođenčadi i nošenje maske za lice, ako je moguće, dok se hrani na dojci.

Ako iscijedite majčino mlijeko ručnom ili električnom pumpicom za dojku, majka bi trebala oprati ruke prije dodirivanja bilo koje dijelove pumpe ili flaše i slijediti preporuke za pravilno čišćenje pumpe nakon svake.

Šta se događa ako se dojenje prekine?

Prekid ili ometanje dojenja može uzrokovati brojne poteškoće, koje uključuju: emocionalne traume za dijete, zastoj mlijeka kod majke, kasnije odbijanje dojke zbog konfuzije koju uzrokuje uvođenje flašice, povećan rizik od obolijevanja uzrokovanog manjkom imunoloških zaštitinih tijela – ometanje ili prekid dojenja može izazvati rizik od obolijevanja djeteta.