navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Čuda prirode

Volite smokve, ali ste čuli da svaka sadrži uginule ose: Evo šta je istina...

Na pijace stigle su smokve, a volite li ove ukusne ljetne plodove, za kilogram ćete trebati izdvojiti šest KM.

Objavljeno: 18.08.2023. u 17:20
get url
text

Iako bi je rado pojeli, neki ipak oklijevaju probati smokvu nakon što ste čuli glasine da se u njoj nalaze mrtve ose.

Ispostavilo se da to nije samo glasina.

Iako se smokve općenito smatraju voćem, one su tehnički također obrnuti cvijet. Smokva cvjeta unutar svoje ovojnice povezane s biljkom smokve.

Cvijeće se mora oprašiti da bi se razmnožavalo, ali budući da je cvijet smokve skriven u sebi, oprašivač mora ući unutar smokve kako bi polen donio direktno na cvijet.

Kada se ose jednom nađu unutar cvijeta smokve tamo ženke ose polažu jaja. Ovaj odnos između osa i samih smokava obostrano je koristan - i smokva i osa trebaju jedna drugu za uspješnu reprodukciju.

Mlado stablo smokve proizvodi nejestive muške smokve, koje proizvode polen. Drvo također proizvodi ženske smokve koje rastu i cvjetaju unutar svoje zasebne ovojnice, gdje ih vjetar ili pčele ne mogu oprašiti kao što to čine za drugo cvijeće.

Ženke osa će se uvući u muške i ženske smokve kako bi se pokušale razmnožiti. One buše unutar smokve uzak otvor koji se naziva ostiola. Ako ženka ose uđe u mušku smokvu, također poznatu kao caprifig, ona polaže jaja i zatim umire.

Njena se jaja izlegu, a prvi se izlegu slijepe muške ose koji ne lete. Pare se sa svojim ženkama. Mužjaci osa zatim prokopaju tunel iz caprifig, a ženke izlete, pune oplođenih jajašaca i noseći polen započinju ciklus iznova.

Međutim, ako se osa zarije u ženku smokve, ona ne može položiti jaja i umrijet će od gladi. Međutim, ona unosi polen u unutrašnje cvjetove smokve, oprašujući ih. Nakon toga smokve brzo sazriju za prehranu ljudi i drugih životinja.

Dakle, ako se pitate - trebate li se brinuti zbog smokava koje jedete, odgovor stručnjaka je da tehnički postoji barem jedna mrtva osa po smokvi.

Međutim, ni na koji način ne jedete živu osu. Taj egzoskelet ose uvijek se razgradi prije nego što zagrizete ovo slasno voće.

Naime, smokve proizvode poseban enzim ficin koji razgrađuje tijelo kukca i pretvara ga u protein koji biljka apsorbira.

Krckanje koje osjetite dok žvaćete smokvu su sjemenke smokve, a nikako osa.