navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zadržite svježinu

Želite li "skinuti" godine sa lica: Deset metoda koje vam mogu pomoći u jačanju ili obnovi kolagena

AUTOR: Autor: Faktor
Objavljeno: 12.04.2024. u 14:20
get url
text
Želite li "skinuti" godine sa svog lica, upoznajte različite neinvazivne metode koje vam mogu pomoći u jačanju ili obnovi kolagena.
Vjerovatno već znate, posebno ako ste prešli tridesetu, koliko je važna uloga kolagena u održavanju kože mladolikom. Kolagen je protein koji osigurava čvrstoću i elastičnost tena, sve ono što kožu čini jedrom i mladolikom.
Tijelo prirodno proizvodi kolagen, ali s godinama, već u kasnim 20-ima, količina i kvaliteta kolagena počinje postupno opadati. Rezultat su linije i bore. Srećom, postoje jednostavne promjene životnog stila, kao i neinvazivne kozmetičke metode koje mogu potaknuti proizvodnju kolagena i vratiti kazaljke na satu unazad.
10 načina kako stimulirati proizvodnju kolagena
1. Pažljivo složite svoj jelovnik
Konzumirajte hranu bogatu vitaminima i mineralima poput vitamina C, vitamina E, cinka i bakra koji potiču proizvodnju kolagena. Obogatite jelovnik agrumima, orašastim plodovima, sjemenkama, lisnatim povrćem i nemasnim proteinima.
2. Pijte optimalne količine čiste vode
Pijte puno čiste, izvorske ili filtrirane vode da bi vaša koža bila hidrirana jer je optimalni nivo vlažnosti važna za sintezu kolagena i održavanje elastičnosti kože.
3. Njegujte kožu proizvodima s vitaminom C
Koristite proizvode za njegu kože koji sadrže vitamin C, poput seruma s vitaminom C, jer ovaj moćni antioksidans pomaže stimulirati proizvodnju kolagena i štiti kožu od oštećenja slobodnih radikala.
4. Počnite koristiti retinoide
Ako već koristite kreme s retinolom, a smatrate da biste trebali nešto "jače", dodajte kremu s retinoidima u svoju rutinu njege kože. Ove pomlađujuće molekule potiču proizvodnju kolagena i pomažu smanjiti pojavu finih linija i bora.
5. Izbjegavajte prekomjerno sunčanje
Zaštitite svoju kožu od štetnih UV zraka svakodnevnim korištenjem kreme za sunčanje i izbjegavanjem pretjeranog izlaganja suncu jer UV zračenje uveliko razgrađuju kolagenska vlakna. I, trebamo li napomenuti, koristite kreme za sunčanje tokom cijele godine.
6. Konzumirajte suplemente kolagena
Razmislite o uzimanju suplemenata na bazi kolagena, kao što su hidrolizirani kolagenski peptidi, kako biste podržali proizvodnju kolagena iznutra.
7. Masirajte svoje lice
Redovne masaže lica mogu pomoći potaknuti cirkulaciju krvi, što zauzvrat potiče proizvodnju kolagena i doprinosi zdravom i blistavom izgledu tenu. Uposlite svoje prste ili nabavite roler.
8. Isprobajte microneedling
Microneedling metoda stvara sitne ubode u koži, potičući proizvodnju kolagena te poboljšavajući teksturu i elastičnost kože.
9. Dajte šansu laserima
Određeni laserski tretmani, kao što je frakcijsko lasersko obnavljanje površine, mogu stimulirati proizvodnju kolagena uzrokujući kontrolirana mikrooštećenja kože te potičući time prirodnu reakciju tijela na iscjeljenje.
10. Beauty sleep shvatite doslovno
Pobrinite se za to da svaku noć spavate dovoljno i kvalitetno jer nedostatak sna može oslabiti proizvodnju kolagena i dovesti do preranog starenja kože.
POVEZANO