Kako ljudi stare, održavanje uravnotežene prehrane
bogate hranjivim tvarima postaje sve važnije za podršku cjelokupnom zdravlju i
dobrobiti. Iako se vegetarijanska prehrana često hvali zbog svojih zdravstvenih
prednosti, poput niže razine holesterola i smanjenog rizika od srčanih bolesti,
možda nije idealan izbor za svakoga.
Novo istraživanje sa Univerziteta Loma Linda u Kaliforniji
sugerira da odricanje od mesa i ribe može nositi neočekivane rizike - posebno
za starije odrasle osobe.
Iznenađujući rizik za starije osobe
Iako je vegetarijanska prehrana dugo povezana s
brojnim zdravstvenim prednostima za one u srednjim godinama, čini se da se
slika mijenja za osobe starije od 65 godina.
Prema studiji, stariji
vegetarijanci mogli bi se suočiti s nešto većim rizikom od razvoja ozbiljnih
stanja poput moždanog udara, demencije i Parkinsonove bolesti. Nasuprot tome,
kada je riba dio njihove prehrane, taj je rizik bio značajno smanjen.
Istraživanje, koje je vodio profesor Gary Fraser,
uključivalo je prehrambene navike 88.000 ljudi u dobi od 30 do 85 godina širom SAD-a i Kanade, a podaci su pokazali iznenađujuće trendove u dugovječnosti i
riziku od bolesti.
Studija je kategorizirala sudionike u pet različitih
skupina na temelju njihovih prehrambenih navika. Nalazi su otkrili da, iako
vegetarijanska prehrana nudi 12 posto manji rizik od smrti u usporedbi s onima
koji jedu meso, oni koji su također konzumirali ribu imali su manji rizik od
smrti za 18 posto.
Čini se da su ove prednosti posebno povezane s
konzumacijom masne ribe, poput lososa i skuše. Takve ribe bogate su omega-3
masnim kiselinama, za koje se zna da podržavaju zdravlje mozga. Smanjenjem
upale i oksidativnog stresa - koji oboje doprinose bolestima poput Alzheimerove
bolesti - omega-3 mogu pomoći u sprječavanju kognitivnog pada povezanog sa
starenjem.
Zbog nedostatka dovoljne količine omega-3, stariji
vegetarijanci možda neće dobivati hranjive tvari potrebne za podršku
kognitivnim funkcijama, potencijalno povećavajući rizik od stanja poput
demencije.
Mediteranska prehrana kao alternativa
Mediteranska prehrana, koja uključuje razno voće,
povrće i ribu, odlična je za one koji nastoje održati dugoročno zdravlje mozga.
Poznata po tome što je bogata antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama, ova
je dijeta hvaljena zbog svojih potencijalnih zaštitnih učinaka protiv
kognitivnog pada.
U eri u kojoj su prehrambeni izbori često uokvireni
kao crni ili bijeli, rezultati ove studije naglašavaju važnost prilagođavanja
prehrane životnim fazama, piše
Jutarnji.hr