navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
O čemu se radi

Dino Merlin sa suprugom pokrenuo novi biznis u Americi

Dino Merlin je sa suprugom Amelom Dervišhalidović te dvojicom saradnika odlučio pokrenuti biznis u Americi, a bavit će se proizvodnjom električne energije pomoću korištenja talasa, energije vjetra i sunčeve energije.

Objavljeno: 22.01.2024. u 19:19
get url
text

Dokument je zaveden u američkim i drugim svjetskim kancelarijama koje evidentiraju patente inovatora.

Dino i Amela sarađuju sa kardiologom A. Hamidom Hakkijem i Belminom Hakki, koji žive u Danidinu na Floridi.

Opunomoćenik za registraciju je firma Physician Electronic Network LLC, 2007. godine osnovao ju je A. Hamid Hakki.

Patent je zaprimljen krajem 2018. godine, objavljen 25. aprila 2019., a odobren 7. januara 2020., dakle tačno 77 godina od smrti Nikole Tesle, piše breakinglatestnews.com.

Patent je dobio klasifikacijsku oznaku H02N2/18. To je oznaka za električne mašine koje koriste pijezoelektrični efekat, elektrostrikciju ili magnetostrikciju za proizvodnju električnog izlaza iz mehaničkog ulaza kao što je generator.

Zanimljivo je da su Dino Merlin i partneri prilikom registracije tog patenta naveli čak 89 ranije prijavljenih patenata.

- Metoda i uređaj za proizvodnju električne energije iz kombinacije tri izvora: okeanskih valova, vjetra i sunca, te uključuje pretvaranje kretanja platforme za podizanje nagore i nadolje u rotaciono kretanje osovine koristeći više lopatica postavljenih na osovinu. Lopatice uzrokuju rotaciju osovine od unutarnje energije vjetra dok se pomiču gore-dolje unutar šupljine. Osovina je spojena na generator za proizvodnju električne energije. Vjetroturbina je postavljena na plutajuću platformu za pretvaranje energije vjetra u električnu energiju. Štaviše, solarni paneli su uključeni, primjera radi, montirani na plutajuću platformu ili lopatice vjetroturbine. Solarni paneli također proizvode električnu energiju kada su izloženi svjetlu - stoji u opisu patenta.