navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Govor mržnje

Izraelska pjesma koja ima 18 miliona pregleda poziva na smrt Dua Lipe i Belle Hadid

Izraelski muzičari Ness i Stilla u svojoj popularnoj pjesmi "Harbu Darbu" pozivaju na smrt pjevačice Dua Lipe i manekenke Belle Hadid, insinuirajući da su odgovorne za napade Hamasa koji su se dogodili 7. oktobra, prenosi The Times.

Objavljeno: 15.02.2024. u 11:15
get url
text

Pjesma ima više od 18 miliona pregleda na YouTubeu otkad je objavljena, a nazivaju je "neslužbenim soundtrackom rata u Gazi", dok reperi Ness i Stilla na hebrejskom jeziku spominju popis osoba koje su, prema njima, "odgovorne za napade".

- Svaki će pas dobiti ono što zaslužuje - govore reperi koji spominju Hassana Nasrallaha, vođu Hezbollaha, Mohammeda Deifa, vođu Hamasovih brigada Al-Qassam i Ismaila Haniyeha, predsjednika političkog krila Hamasa, piše The Times.

Dok skaču u gomili i kameri pokazuju srednji prst, reperi imenuju i slavne osobe koje smatraju jednako odgovornima za napade zbog svog antiratnog stava. Na njihovoj "crnoj listi" našle su se pjevačica Dua Lipa, manekenka Bella Hadid i bivša porno zvijezda Mia Khalifa.

Khalifa je odgovorila na pjesmu koja je izazvala kontroverze ismijavajući izraelsku upotrebu drill beata.

- Oni čak ne mogu pozivati ​​na genocid u vlastitoj kulturi. Morali su kolonizirati nešto da bi to dospjelo na broj 1 - napisala je na platformi X. 

Dor Soroker, jedan od repera u pjesmi poznatiji kao Stilla, branio je stihove i pravo Izraelaca da kritikuju Dua Lipu i Bellu Hadid, koje su pozvale na prekid vatre.

- One fizički ne drže oružje, ali njihove su riječi vrlo moćne. Širenje laži je opasno. A šta ako njihove lažne vijesti nadahnu ljude da ubijaju Židove? Vrlo je slično onome što Nasrallah radi u svojim govorima - rekao je.

U svom dijelu pjesme 21-godišnja Nessya Levi, poznatija pod umjetničkim imenom Ness, hvali izraelske zračne snage za pokretanje napada na Gazu.