navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Direktor SFF-a

Miro Purivatra: Razočaran sam kako se neke laži izgovaraju, ali nikad toliko da odustanem

Najveća filmska smotra u regionu, 26. izdanje Sarajevo Film Festivala počinje večeras, i to svjetskom premijerom novog filma Pjera Žalice, "Skoncentriši se, baba". 

Objavljeno: 14.08.2020. u 07:46
get url
text

Zbog pandemije koronavirusa, ceremoniju otvaranja publika će moći pratiti online, kao i cijeli program festivala do 21. augusta. 

O novom "izgledu" festivala, programu, gostima, razgovarali smo sa njegovim prvim čovjekom, Mirsadom Mirom Purivatrom. 

Sedam dana pred početak 26. Sarajevo Film Festivala, kada ste sve poznate festivalske lokacije već bili pripremili i prilagodili novonastaloj situaciji koju je prouzrokovala pandemija koronavirusa, donesena je odluka da idete online. Koliko je to nanijelo štete Festivalu?

Festival smo mjesecima pripremali za različite scenarije, vodeći računa da je sigurnost zdravlja na prvom mjestu. Online izdanje festivala u trenutku kada je ta odluka donešena zbog alarmantne epidemiološke situacije, bila je jedina realna. Uložili smo ogroman trud, i napor, a ondemand.sff.ba platforma će biti mjesto susreta ljubitelja filma.

Od početka ste poštovali mjere zabrane, bili u konstantnoj komunikaciji sa kriznim štabom, slušali i pratili njihove upute, o svemu redovno izvještavali javnost. Ali, pojedinci su u svemu, ipak, vidjeli politiku. I to nije prvi put. Jeste li umorni od takvih stavova?

Otvoreno govoreći, jesam. Kako se neke laži lako izgovaraju, bez ikakvog argumenta. Razočara me, ali nikad toliko da odustanem.

Ovogodišnji program festivala je bogat, no ono što čini festivale posebnim su upravo susreti sa publikom. Koliko je festivalsku atmosferu moguće približiti i osjetiti online putem?

Susret s publikom u kino sali je nezamjenjiv sa bilo čim. Nama je ipak bio cilj pokazati da festival postoji, da možemo naći način da i u ovakvim uvjetima publici ponudimo kvalitetan program. Pružiti im priliku da uživaju u filmovima, razgovorima s autorima… A družit ćemo se, siguran sam, sljedeće godine. Ove godine vjerujemo da ćemo do tada u svom domu gledati Sarajevo Film Festivala.


Možemo li očekivati da će barem nagrade "Srca Sarajeva" biti uručene uživo, naravno uz sve propisane mjere, i da li će Sarajevo dočekati neke filmske goste? Ipak ne može sve biti online. Ili može?

Otkazali smo sve dolaske. Srce Sarajevo ćemo uručiti uživo sljedeće godine. Filmske goste, ako dođu i one koji dođu, dočekat ćemo onako kako su i navikli – kao najbolji domaćini. Očekujemo da će Jadranka Đokić biti s nama u Sarajevu, a nakon toa i u Mostaru, na projekciji filma "Koncentriši se, baba". Osim što je u žiriju Takmičarskog programa – igrani film, Jadranka je i glumica u tom filmu. Sjajna glumica.

Kako su gosti reagovali na Vašu odluku, pretpostavljam da su mnogi već bili bukirali karte? Pošto ste nas uvijek znali iznenaditi posebnim gostima, da li je i za ovogodišnje izdanje bilo takvih planova. Odnosno, ko je sve trebao šetati crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo?

Brojni su bili gosti predviđeni, ali sve je otkazano. Mnogi su odluku da festival bude održan online dočekali sa žaljenjem. Planirali su godišnje odmore, dolazak s porodicom, Michle Franco i Mads Mikkelsen su se radovali dolasku u Sarajevo i druženju s bh. filmakim autorima… Čekat ćemo bolja vremena za sve i družiti se ponovo u Sarajevu.

Otvaranje Festivala uvijek je išlo uz svjetsku premijeru, piće dobrodošlice i vatromet. Kako će to izgledati sada?

Onako kako sebi kreiramo atmosferu, da uživaju uz film. Neki uz kokice i film, neki uz društvo, vjerujem da će biti i nekih kreativnih vanjskih kina. Vatromet će čekati bolja vremena.

Za sve one koji nisu upoznati, ne bi bilo loše da ih podsjetite kako je nastao SFF i kako se gradio sve ove godine...

Gradila ga je manja grupa ljudi, puna entuzijazma, želje, ljubavi, strasti prema poslu. Stalnim istraživanjem, znatiželjom, stalnom nadogradnjom znanja. S vremenom se ekipa povećavala, mijenjala, dolaze mlađi, ali ima nas još nekoliko koji smo od početka tu i uživamo raditi sa novim mladim generacijama.