navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Poznata lica

Životne mudrosti: 10 lekcija Oprah Winfrey koje su mnogima otvorile oči

Oprah Winfrey svojim je voditeljskim karakterom uvijek prepunim emocija promijenila svijet talk showa. Njezina je misija bila jedna – dirnuti ljude u srce i tako ih potaknuti na pozitivne promjene u životu.

Objavljeno: 01.02.2020. u 12:00
get url
text

Povodom 66. rođendana Oprah Winfrey skupili smo 10 njezinih životnih lekcija koje je podijelila sa svojom publikom u posljednjoj emisiji ''The Oprah Winfrey show'' prije osam godina, piše Zadovoljna.hr.

Jedni drugima najbolji smo učitelji

-Nešto u meni vezalo se za svakoga od vas, tako da samu sebe vidim u vama i vas u meni. Postala sam vaš surogat koji postavlja pitanja, daje odgovore, uči, raste, proširuje moja razmišljanja, preispituje moja vjerovanja i način na koji gledam na svijet. Slušala sam i rasla, i znam da ste vi rasli zajedno sa mnom.

 Svatko od nas mora pronaći vlastiti životni poziv

-Svako od nas ima poziv, a vaš je pravi posao u životu da otkrijete koji je to poziv i da ga počnete izvršavati. Svaki put kada je na ovoj pozornici bila osoba koja je uspjela, pričala je o poslu i o užitku koji je dobila radeći ono za što je znala da joj je suđeno raditi.

Tvoj poziv omogućit će ti da živiš punim plućima

-Tvoj poziv prosvijetlit će te i dati ti do znanja da si upravo ondje gdje trebaš biti i radiš ono što trebaš raditi. To je ono što želim svakome od vas i za što se nadam da ćete ponijeti iz ovoga showa - da vas u životu vodi srce. Morate zarađivati za život, razumijem to. Ali isto tako morate znati što u vama budi životnu svjetlost, tako da i vi, na svoj vlastiti način, možete osvjetljavati svijet.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Just picked from my garden. purple potatoes and carrots. Gonna make potato soup and carrot juice. #harvestday

A post shared by Oprah (@oprah) on

Svi mi imamo platformu s koje možemo utjecati na svijet

-Možda je to 20 ljudi, možda 30, 40, vaša porodica, prijatelji, komšije, kolege iz razreda, kolege na poslu. Gdje god da jeste, to je vaša platforma, vaša pozornica, vaš krug utjecajnosti. To je vaš talk show i tu leži vaša moć. Na svaki način, svaki dan, pokazujete ljudima ko ste zapravo. Govorite sami za sebe. I kada to napravite, primit ćete proporcionalno onome što dajete na kojoj god platformi stajali.

Svatko je sam odgovoran za vlastiti život

Niko osim vas nije odgovoran za vaš život. Nema veze što je vaša mama radila; nema veza što vaš tata nije radio. Vi ste odgovorni za vlastiti život... Vi ste odgovorni za energiju koju stvarate u sebi i za energiju koju dajete drugim ljudima.

Svi mi dijelimo istu karakteristiku u patnji i boli

-Show me naučio da postoji jedna značajka koja je karakteristika svačijoj boli i patnji, a to je bezvrijednost. Osjećaj da nismo dovoljno vrijedni života za koji smo stvoreni.

Ti si dovoljan

-Vrlo često blokiramo vlastite blagoslove jer mislimo da nismo dovoljno dobri, dovoljno pametni, lijepi ili bogati... Show me naučio da vrijedite samim time što ste se rodili i što ste ovdje. Ti si sam dovoljan.

Svako treba potvrdu drugih

-Razgovarala sam s gotovo 30.000 ljudi u showu i svi oni imali su nešto zajedničko: svi su tražili potvrdu drugih. Željeli su znati "Vidiš li me? Čuješ li me? Znači li ti išta ono što kažem?"

Pokušajte sa svojom djecom, mužem, suprugom, šefom, prijateljima. Dajte im potvrdu. "Vidim te. Čujem te. I važno mi je što imaš reći."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Stepping out with my Valentine of almost 30 yrs! #iovinewedding

A post shared by Oprah (@oprah) on

Svi mi možemo biti nečije utočište

-Nadam se da će svako od vas biti nečija sigurna luka – sigurno mjesto na koje može pasti. Učinite za njih ono što je moj show, kako mi govorite, učinio za vas. Povežite se. Prigrlite. Oslobodite. Volite nekoga. Samo jednu osobu. A onda proširite ljubav na dvije osobe. I na koliko god možete. Vidjet ćete kakvu će to promjenu donijeti.

Završeci donose početke

-Za sve postoji određeno vrijeme, i naše zajedničko vrijeme na ovoj platformi bliži se kraju. Ja to ne vidim kraj, nego kao jedan nevjerojatan početak. Jedno poglavlje završeno. Drugo poglavlje počinje za sve nas.