navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Novo pravilo

Britanska firma dopušta novim radnicima da sami biraju radno vrijeme

U dvije sedmice od pokretanja inicijative, za posao u PwC-u se prijavilo više od 2000 ljudi

Objavljeno: 31.08.2018. u 09:35
get url
text
PwC

Multinacionalna kompanija PwC sa sjedištem u Londonu dopušta svom novom osoblju da samo bira radno vrijeme, piše BBC.

Druga najveća kompanija za pružanje profesionalnih usluga u svijetu, PricewaterhouseCoopers, odnosno PwC, pokrenula je program zapošljavanja radnika koji im dopušta da tokom prijave navedu željeni raspored i broj radnih sati.

Kompanija je izjavila da joj je cilj privući kvalificirane ljude koji ne žele biti ograničeni uobičajenim radnim vremenom od 9 do 17 sati. Osoblje tako može izabrati manji broj radnih sati u tjednu, a može i raditi samo nekoliko mjeseci u godini.

PwC je objavio da se na ovaj potez odlučio zbog istraživanja firme, koje je pokazalo kako 46 posto od 2000 ispitanika smatra fleksibilno radno vrijeme i dobru ravnotežu između privatnog i poslovnog života najvažnijima pri odabiru radnog mjesta.

U dvije sedmice od pokretanja inicijative, za posao u PwC-u se prijavilo više od 2000 ljudi. Službenica Laura Hinton je izjavila: "Ljudi pretpostavljaju da rad u velikoj firmi podrazumijeva tradicionalno radno vrijeme, a mi želimo pokazati da to nije tako. Da bismo privukli najbolje ljude, moramo ponuditi veću fleksibilnost te različite radne opcije."Dodala je da su fleksibilni radni uvjeti dobri za osoblje, posao, ekonomiju i cijelo društvo.