navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ne zna se odakle dolaze

Misteriozni rojevi divovskih bespilotnih letjelica na noćnom nebu Kolorada i Nebraske

Noću su na nebu primijećene divovske bespilotne letjelice čija visina i do šest metara, a ponekad i u rojevima njih 30

Objavljeno: 30.12.2019. u 09:44
get url
text
Dronovi
Dronovi

Tajanstveni rojevi divovskih bespilotnih letjelica razbili su noćno nebo Kolorada i Nebraske. Dronovi se pojavljuju i nestaju u isto vrijeme svake noći u jatima od najmanje 17 do najviše 30 letjelice. Vlasti lokalne i savezne vlade kažu da nemaju pojma odakle dronovi dolaze. Međutim, čini se da nisu zlonamjerni, a stručnjak za bespilotne letjelice kaže da izgleda da pretražuje ili preslikava područje.

Od Božićne sedmice, noću su na nebu primijećene divovske bespilotne letjelice čija visina i do šest metara, a ponekad i u rojevima njih 30. Šerif okruga Phillips Thomas Elliot nije imao odgovor otkud potječu bespilotne letjelice ili kome pripadaju, ali on grubo shvaća njihove leteće navike. 

- Bavili su se pretraživanjem rešetki. Lete jedan kvadrat, a zatim leti drugi kvadrat -  rekao je šerif za Denver Post. 

Dronovi, za koje se procjenjuje da imaju raspon krila sa šest metara, preletali su okrug Phillips i Yuma svake večeri prošle sedmice.  Svake se noći najmanje 17 dronova pojavljuje oko 19 i nestaje oko 22 sata, dodao je Elliott u ponedjeljak.

Federalna agencija za vazduhoplovstvoje nema pojma odakle su bespilotne letjelice. Glasnogovornici vazduhoplovstva za borbu protiv droge i zapovjedništva američkih snaga rekli su da dronovi ne pripadaju njihovim organizacijama.

Post je razgovarao s komercijalnim fotografom i pilotom bespilotnih letelica Vicom Mossom, koji je rekao kako se bespilotne letjelice pretražuju ili mapiraju. Moss je rekao da dronovi često lete noću u svrhu pregleda usjeva. Također je moguće da dronovi pripadaju nekoj od nekoliko firmi za bespilotne letjelice sa sjedištem u Koloradu, koje možda testiraju nove tehnologije.

U međuvremenu, Moss poziva stanovnike da ne gađaju bespilotne letjelice jer su oni vrlo zapaljivi.