navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Neprimjereni uvjeti

Ovako izgleda dan u vrtiću u Danskoj: Roditelji iz drugih zemalja šokirani

AUTOR: Autor: Index.hr
Objavljeno: 22.04.2024. u 10:08
get url
text
FOTO: INSTAGRAM
Djeca u nordijskim zemljama - Islandu, Finskoj, Norveškoj, Švedskoj i Danskoj - imaju najviše stope blagostanja na globalnom nivou. Od njih možemo štošta naučiti.
Iako su Danci sretniji i zdraviji, snimka iz jednog dječjeg vrtića u toj zemlji mnoge je šokirala. Naime, odgojiteljica Winnie Anne objavila je snimku djece koja se igraju u blatu. Valjaju se i skaču u uvjetima koje neki smatraju neprimjerenima.
- Igranje i skakanje u blatu više je od puke zabave – bitno je za senzorni razvoj djece. Kad djeca provode vrijeme, angažiraju sva svoja osjetila: dodir, vid, miris, pa čak i zvuk, prenosi Index.hr.
Od osjećaja koje blato stvara između prstiju do zemljanog mirisa koji ispunjava zrak, igra blatom nudi bogato osjetilno iskustvo koje se ne može ponoviti u zatvorenom prostoru.
Pustite ih da prigrle nered i urone u radost igre u blatu – njihova će im osjetila biti zahvalna na tome - stoji u opisu videa.
Dio ljudi se pita je li ova praksa zdravstveno sigurna.
"Ovako se djeca mogu zaraziti glistama", "Samo me zanima što se događa kad djeci blato dospije u usta pa zarade infekciju", pisali su.
Majka iz Finske pojasnila je da u vrtićima u toj zemlji postoje tuševi i kade u kojima se djeca mogu okupati kada se zaprljaju blatom.
- Roditelji su dužni držati četiri kompleta čiste odjeće u ormarićima. Osoblje djecu istušira i presvuče čak i nakon obroka. Pretpostavljam da je Finska zbog toga sedam puta zaredom rangirana kao najsretnija zemlja svijeta.
Ovakva praksa puštanja djece da se igraju vani normalna je ovdje u nordijskim zemljama -  otkrila je.
S druge strane, majka iz Švedske poručila je: "Kod nas se kaže da ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća."
POVEZANO