open-navfaktor-logo
search
Ispitivanja 1970-ih i 80-ih godina
Istraga skandala u Velikoj Britaniji: Djeca su korištena kao zamorci, davali im zaraženu krv
AUTOR: Autor: BBC/Faktor
20.04.2024. u 08:31
get url
text
Pravi razmjeri broja medicinskih ispitivanja sa zaraženim krvnim proizvodima na djeci 1970-ih i 80-ih godina otkriveni su dokumentima koje je vidio BBC News.
Oni otkrivaju tajni svijet nesigurnih kliničkih ispitivanja koja uključuju djecu u Velikoj Britaniji, dok su doktori stavljali ciljeve istraživanja ispred potreba pacijenata.
Ispitivanja su nastavljena više od 15 godina, uključivala su stotine ljudi, a većinu su zarazili hepatitisom C i HIV-om.
Jedan preživjeli pacijent rekao je za BBC da su ga tretirali kao zamorca.
Ispitivanja su uključivala djecu s poremećajima zgrušavanja krvi, a porodice često nisu pristajale da učestvuju. Većina te djece sada je mrtva.
Dokumenti također pokazuju da su ljekari u centrima za hemofiliju širom zemlje koristili krvne proizvode, iako je bilo poznato da su vjerovatno kontaminirani.
Visokorizični donatori
Nedostatak krvnih proizvoda u Velikoj Britaniji 1970-ih i 80-ih značio je da su bili uvezeni iz SAD-a. Visokorizični donatori, poput zatvorenika i narkomana, davali su plazmu za tretmane zaraženu potencijalno smrtonosnim virusima, uključujući hepatitis C - koji napada jetru što dovodi do ciroze i raka - i HIV-a.
Jedan krvni proizvod, poznat kao Faktor VIII, pokazao se kao vrlo efikasan za zaustavljanje krvarenja, ali je također poznato da je kontaminiran virusima.
U toku je javna istraga o ovom skandalu. Konačni izvještaj treba da bude u maju.
Luke O'Shea-Phillips, 42, ima blagu hemofiliju - poremećaj zgrušavanja krvi koji znači da ima modrice i krvari lakše od većine.
Konkretni slučajevi
Dobio je potencijalno smrtonosnu virusnu infekciju hepatitisom C dok je bio na liječenju u bolnici Middlesex, u centru Londona, u koju je primljen zbog male posjekotine na ustima. Imao je tri godine te 1985. godine.
Dokumenti koje je BBC vidio sugeriraju da mu je namjerno dat proizvod od krvi - za koji je njegov doktor znao da bi mogao biti zaražen - kako bi mogao biti upisan u kliničko ispitivanje.
Doktor je želio da sazna kolika je vjerovatnoća da će pacijenti dobiti bolest od nove verzije toplinski tretiranog faktora VIII. Iako nikada ranije nije bio liječen zbog svog stanja, Lukeu je dat termički obrađen faktor VIII kako bi mu zaustavio krvarenje iz usta.
Pismo Lukeovog doktora, Samuela Machina, upućeno drugom stručnjaku za hemofiliju, dostavljeno je kao dokaz javnoj istrazi o skandalu zaražene krvi.
Pišući Peteru Kernoffu, u londonskoj Royal Free Hospital, dr. Machin je detaljno opisao tretman Lukea i još jednog dječaka, navodeći: "Nadam se da će biti prikladni za vaše ispitivanje".
Mjesecima ranije, dr. Kernoff je pozvao kolege doktore na terenu da identifikuju pacijente pogodne za klinička ispitivanja. Konkretno, rekao je, oni su morali biti "prethodno neliječeni pacijenti", poznati kao "PUP" u medicinskoj zajednici.
Također su dobili nadimak "devičanski hemofiličari" - termin koji je u Lukovom medicinskom kartonu zapisao dr. Machin.
Bio sam pokusni kunić
- Bio sam pokusni kunić u kliničkim ispitivanjima koja su me mogla ubiti - rekao je Luke za BBC. -Ne postoji drugi način da se to objasni. Moj tretman je promijenjen kako bih mogao biti upisan u klinička ispitivanja. Ova promjena lijekova dovela mi je do smrtonosne bolesti - hepatitisa C - ali mojoj majci nikada nije ni rečeno – dodao je.
I dr. Kernoff i dr. Machin su sada mrtvi. Prije nego što je umro, dr Machin je svjedočio javnoj istrazi, kada je potvrdio da je Luke regrutovan za studiju dr. Kernoffa.
Negirao je da je ovo učinjeno bez znanja Lukeove majke.
- O tome bi se razgovaralo s njegovom majkom, iako priznajem da su standardi pristanka 1980-ih bili prilično drugačiji od onih koji su sada - rekao je dr. Machin.
Međutim, gospođa O'Shea je u istrazi rekla da joj "apsolutno nije" rečeno o ispitivanju.
- S nevinim djetetom od tri i po godine ne bih razmišljala o takvom postupku. Nikada ne bih dozvolila da moje dijete bude dio ispitivanja – nikada - dodala je.
Dokumenti otkrivaju da su doktori znali da je Luke dobio hepatitis C još 1993. godine, ali mu je rečeno tek 1997.
Luke je sada čist od infekcije nakon uspješnog liječenja.
Bez pristanka
Međutim, dokazi o kliničkim ispitivanjima izazvali su širu zabrinutost.
BBC-jeva istraga je otkrila da su dr. Machin i dr. Kernoff bili u zajednici doktora sa sličnim istraživačkim ambicijama.
Specijalizovanu školu u blizini Altona, u Hempshireu, pohađala je velika grupa dječaka hemofiličara. Škola za djecu s invaliditetom imala je odjel za hemofiliju, tako da su dječaci koji su imali krvarenje mogli brzo biti zbrinuti, a zatim se vratiti na nastavu.
Njihov doktor, drj Anthony Aronstam - koji je također umro - koristio je svoju "jedinstvenu" grupu dječaka za opsežna klinička ispitivanja.
Visoke koncentracije zaraženih krvnih produkata davane su dječacima bez njihovog - ili pristanka njihovih roditelja.
Od 122 učenika koji su pohađali Treloar's College između 1974-1987., 75 je do sada umrlo od infekcije HIV-om i hepatitisom C.
Upravo objavljeni dokumenti pokazuju da je vlada 1973. znala za suđenja u Treloarsu i pokrila neke troškove.
BBC je naveo još slučajeva sa smrtnim ishodom.
Istraga o širem skandalu zaražene krvi bit će završena 20. maja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.