navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Konkurs

Predložite ime egzoplaneti i zvijezdi oko koje se okreće

Cilj inicijative je promišljanje o svome mjestu u svemiru i o ulozi čovjeka u cjelokupnoj evoluciji na Zemlji

Objavljeno: 17.09.2019. u 12:59
get url
text

Ove godine obilježava se stogodišnjica Međunarodne astronomske unije (IAU - International Astronomical Union).

IAU organizira svjetski konkurs IAU100 NameExoWorlds "Predložite ime egzoplanetnom sistemu", koji svakoj zemlji na svijetu omogućuje da imenuje odabrani egzoplanet i zvijezdu oko koje se okreće. Više od 70 zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, organiziraju kampanju tokom koje će svima biti omogućeno da predlože imena i glasaju.

Astronomsko društvo Orion je u ime BiH zaduženo za organizaciju i provođenje konkursa. Partner u Projektu je Astronomsko društvo Polaris iz Tuzle čija su dva predstavnika članovi Nacionalnog komiteta za BiH koji je zadužen da provede konkurs za imenovanje egzoplanete i zvijezde oko koje kruži. Cilj te inicijative je promišljanje o svome mjestu u svemiru i o ulozi čovjeka u cjelokupnoj evoluciji na Zemlji.

Posljednjih dvije i više decenija, astronomi su otkrili hiljade planeta i planetarnih sistema koji kruže oko obližnjih zvijezda. Neki su mali i stjenoviti poput Zemlje, a drugi plinoviti divovi poput Jupitera. 

IAU je jedino tijelo koje je odgovorno za dodjeljivanje službenih oznaka i imena nebeskih tijela. U okviru proslave 100 godina postojanja IAU kroz ovu kampanju želi da što više država učestvuje u imenovanju egzoplaneta (vansolarnih planeta). Tako se i BiH pridružila ovom globalnom projektu. Nakon prvog konkursa NameExoWorlds competition, u kojem je 2015. godine imenovano 19 vansolarnih planeta, IAU sada, u okviru  projekta IAU100 NameExoWorlds, svakoj zemlji nudi mogućnost da imenuje jedan planetarni sistem koji se sastoji od egzoplanete i njegove zvijezde domaćina. Zvijezda koja je dodijeljena svakoj od zemalja vidljiva je iz te zemlje i dovoljno sjajna da se može vidjeti kroz male teleskope. Ovo je tek drugi put u historiji da će jedan konkurs dovesti do imenovanja zvijezda i egzoplaneta.

Konkurs je otvoren do 15. oktobra, saopćeno je iz Astronomskog društva Orion.