navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kosmička eksplozija

To se događa jednom u životu: Uskoro ćemo golim okom moći vidjeti novu zvijezdu na nebu

Nije lako predvidjeti kada će taj događaj uslijediti, ali smatra da bi se mogao dogoditi bilo kada u periodu od sada pa do septembra

AUTOR: Faktor/msn.com
Objavljeno: 29.03.2024. u 19:34
get url
text
Eksplozija u sistemu T Coronae Borealis, koja se dešava jednom u životu, izgledat će kao nova zvijezda koja jarko sjaji na noćnom nebu, prije nego što ponovo izblijedi i iščezne narednih 80 godina.
Profesor Daniel Brown objašnjava da se taj nebeski događaj naziva "nova", kada se blještavost zvijezde ubrzano pojačava, piše msn.com.
Po njegovim riječima, nije lako predvidjeti kada će taj događaj uslijediti, ali smatra da bi se mogao dogoditi bilo kada u periodu od sada pa do septembra.
- Čeka nas poslastica, vidjet ćemo tzv. novu zvijezdu na nebu - rekao je Brown te dodao da T Coronae Borealis nije u stvari jedna zvijezda, nego se radi o dvije zvijezde koje kruže jedna oko druge.
- Ono što taj par čini tako iznimnim je da svako malo tako jako pojača svoju svjetlost te nam postaje lako vidljiva - rekao je astronom te dodao:
Masivnija zvijezda u tom paru je bijeli patuljak koji u volumenu velikom poput naše Zemlje može imati istu masu kao naše Sunce.
Suputnik u tom paru je ostarjeli crveni div koji se širio i svoj materijal odlagao na bijelog patuljka.
- Otprilike svakih 80 godina bijeli patuljak prikupi dovoljno materijala da se zapali u termonuklearnoj eksploziji i snažno pojača svoju svjetlost. Sada je vrijeme za još jednu takvu eksploziju za T Coronae Borealis čija će se svjetlost s 11mag, jedva vidljiva dvogledom na tamnom nebu, povećati na 2mag, uporedivo sa zvijezdama u sistemu Pluga, te će se moći vidjeti golim okom čak i na zagađenom nebu. "Nova" će postati vidljiva u blizini zviježđa Herkula. Astronomi objašnjavaju da su te "nove", u suštini, poput hidrogenskih bombi - kazao je Brown.
POVEZANO