Zabranjeno pušenje oglasilo se zvaničnim saopćenjem nakon što su bivši članovi Stefan Milenković i dr. Nele Karajlić prije nešto manje  od mjesec najavili open air spektakl "Rock el Classico" u junu 2023. u zagrebačkom Hala parku.

- "Rock el Classico" zamišljen je kao spektakl dvojice umjetnika u kojem s jedne strane učestvuje rock sastav, a s druge strane gudački oktet, koji zajedno s autorima "sukobljavaju" rock pjesme s djelima iz muzičke historije. Motiv za organiziranje zajedničkih kоncerata Milenkovića i Karajlića je kreiranje djela kоja će širom svijeta promovirati kulturu ovih prostora - stoji u opisu eventa.

Saopćenje Zabranjenog pušenja prenosimo u cijelosti:

- Obavještavamo medije, izdavače i organizatore muzičkih događaja da se na intervenciju autora, menadžmenta i izdavača grupe Zabranjeno pušenje zabranjuje svaki vid korištenja te otkazuje pravo na javno izvođenje svih muzičkih autorskih djela čiji je vlasnik AMUS-ov autor Davor Sučić, na koncertima i medijskim nastupima izvođača Stefana Milenkovića i Nenada Jankovića. 

Naime, bez ikakvog usmenog ili pismenog odobrenja Nenad Janković alias Nele Karajlić je u više navrata koristio brand i autorska djela Zabranjenog pušenja, da bi ta djela nezakonito ustupao u poslovnim transakcijama, pri tome potpisujući ugovore u kojima se lažno predstavljao kao potpuni vlasnik autorskih i fonogramskih prava, te u kojima je drugim fizičkim i pravnim licima ustupao intelektualno vlasništvo koje mu zakonski ne pripada.

Tragom ovakvog nezakonitog ponašanja dotični je na krajnje neukusan i neprimjeren način u saradnji sa violinistom Stefanom Milenkovićem vršio izmjene i prearanžiranje izvornih kompozicija Zabranjenog pušenja u klasičnu formu, bez ikakvog prethodnog obavještenja i odobrenja većinskih i legalnih autora te uz potpunu izmjenu originalnog duha i estetike djela koje je koristio.  

Zbog svega navedenog Zabranjeno pušenje te HDS i AMUS-ov autor Davor Sučić povlače dozvolu za javno izvođenje svojih djela, kako na teritoriji BiH, tako i u inostranstvu do epiloga sudskih tužbi za zaštitu članova i autora Zabranjenog pušenja od zloupotreba imena, autorskih djela i nezakonitog ponašanja od bivšeg člana grupe Nenada Jankovića i organizatora koncerata koji ovakve programe promoviraju.

Izvor: Faktor