navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Mali trikovi

Bježat će od vas: Pomoću ovih pet biljaka riješit ćete se dosadnih komaraca

Kad pomislite na ljeto, sigurno vam padaju na pamet lijepe stvari: sunce, kupanje i večer uz roštilj. Samo kad ne bi bilo tih dosadnih komaraca koji živciraju sve prisutne uz večernji koktel… 

Objavljeno: 14.06.2020. u 10:43
get url
text

Otkrit ćemo vam koje će biljke na vašem balkonu ili u vrtu potjerati male krvožedne dosade.

1. Bosiljak

Bosiljak nije jedino idealan začin za italijanska jela, nego ova mediteranska biljka također tjera komarce! Razlog za to su eterična ulja koja sadrži, a inače daju bosiljku jedinstveni miris i okus – kojeg komarci ne podnose. Bosiljak je toliko svestran da bi ga trebali držati na balkonu, prozoru i u vrtu.

2. Mačja metvica

Eterična ulja ove biljke (zvana nepetalakton) privlače mačke, ali drže komarce dalje od tvog balkona. Navodno je mačja metvica deset puta učinkovitija od omiljenih hemijskih sredstava za odbranu od komaraca.

3. Limunska trava

Ima li što ljepše od svježeg mirisa limuna? Komarci ne podnose taj intenzivan miris, zbog čega je limunska trava savršena za vašu gredicu ili teglu. Djelovanje možete pojačati tako da nasjeckate limunsku travu ili je zgnječite – tako će se miris proširiti po cijeloj prostoriji.

4. Lavanda

Ljubičasti cvjetovi ove biljke nisu tek dekorativni element u vašem vrtu, nego oni tjeraju komarce u bijeg. Savjet: ulje od lavande možete nositi i kao parfem – tako vam se insekti neće ni približiti.

5. Češnjak

Ono što zapravo slovi kao zaštita od vampira, danas je učinkovito sredstvo protiv krvožednih komaraca. Naime, komarci ne podnose miris češnjaka i brzo bježe.