Istraživanje s američkog Univerziteta Brigham Young pokazalo je da čak 45 minuta umjerene do snažne vježbe u jutarnjim satima može smanjiti potrebe za hranom - odmah nakon treninga, ali i tokom ostatka dana.

Ispitanici u tom istraživanju nisu nadoknađivali potrošnju energije jedući više tokom dana.

Jutarnja tjelesna vježba također povećala i ukupnu tjelesnu aktivnost tokom dana, a to sugerira da vježbanje ujutro može pomoći da ostanete u pokretu i nakon treninga.

Također, jutarnji trening olakšava vježbanje i tokom provođenja dijete.

Istraživanja su pokazala da je jutarnje vježbanje na prazan želudac dobro za sprečavanje debljanja (pretilosti) i inzulinske rezistencije.

Jedno od objašnjenja je da simpatički živčani sistem koji "aktivira" vježbanje i nedostatak hrane, zapravo kontrolira metabolizam sagorijevanja masnoća.

Kombinacijom posta i vježbanja povećava se utjecaj katalizatora (spojevi koji ubrzavaju hemijske reakcije) koji "prisiljavaju" razgradnju i iskorištavanje masti i glikogena za energiju.

Ako pak imate problema s vježbanjem na prazan želudac, možete uzeti 20 grama brzoapsorbirajućih proteina, poput kvalitetnog koncentrata proteina sirutke, i to 30 minuta prije treninga, savjetuju fitness stručnjaci.

Vježbanje u kasnim večernjim satima može poremetiti san zbog manjka melatonina.

No studija iz 2011. godine pokazala je da su ljudi koji su povremeno uvečer intenzivno vježbali 35 minuta normalno spavali i kad su vježbali i kad nisu.

Ako niste sigurni u koje doba dana vam najviše odgovara vježbati, napravite nekoliko eksperimenata.

Pokušajte mjesec vježbati ujutro, pa mjesec popodne te na kraju odlučite koji vam termin bolje odgovara.

Izvor: Faktor