Tijesto i kolači napravljeni od domaćih jaja imaju intenzivniju žutu boju od proizvoda za koje su korištena jaja kupljena u trgovini.

Boja žumanjka itekako govori o porijeklu jaja i kokoši koja ga je snijela.

Domaća i kupovna jaja sadrže otprilike podjednaku količinu hranjivih tvari i oba mogu se koristiti za sve vrste kuhanja i pečenja.

No, razlike se ipak mogu opaziti golim okom. Što je boja žumanjka intenzivnija, odnosno ima tamniju narandžastu boju, to su veće šanse da su ih snijele kokoši kojima je dopušteno slobodno kretanje.

Konzumna jaja u trgovinama obično se dobijaju od kokoši koje obitavaju u prenapučenim kafezima ili iz podnog uzgoja koji uključuje nešto širi spektar kretanja za te životinje.

U slobodnom uzgoju na manjim farmama kokoši nose manje, jedu više te imaju veću slobodu kretanja, što utječe na izgled jaja.

Neka istraživanja su pokazala da su su jaja iz slobodnog uzgoja nešto teža od konzumnih iz trgovina te da imaju deblju ljusku, što smanjuje mogućnost od uništavanja tokom transporta.

U videu s YouTubea pogledajte razliku u jajima kupljenim od farmera i onih koja dolaze iz trgovine: