navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Projekti

Bono i U2 nisu zaboravili Sarajevo, uskoro izlazi dokumentarac koji tome svjedoči

"Kiss the Future" naziv je dokumentarnog filma koji govori o događajima koji povezuju grupu U2 sa Sarajevom.

Objavljeno: 07.11.2022. u 09:50
get url
text

Radi se, prije svega, o nizu satelitskih uključenja u sarajevsku zbilju na koncertima benda U2 u okviru turneje Zooropa, 1993. godine. Prvo takvo uključenje dogodilo se 17. jula 1993. godine, za vrijeme koncerta u Bologni, a onda je, prilikom svakog od narednih 11 koncerata organizovano po jedno uključenje.

Tokom ovih živih javljanja iz Sarajeva američki humanitarac Bill Carter, ali i nekoliko žitelja Sarajeva govorili su o trenutnim dešavanjima tog dana u gradu, ali i pozivali Evropu i svijet da pomognu u zaustavljanju agresije na BiH.

Drugi događaj kojim se bavi dokumentarac "Kiss te Future" je koncert grupe U2 u Sarajevu 23. septembra 1997. godine na stadionu Koševo. Od završetka rata je prošlo manje od dvije godine, a ratne rane u Sarajevu su bile još svježe, tako da je za mnoge Sarajlije upravo ovaj koncert, na emotivnom nivou, zapravo predstavljao početak mirnodopskog načina života.

Koncert je održan u okviru turneje PopMart. Sa ovog koncerta će, između ostalog, biti upamćen i trenutak kada je Bonu, zbog prevelikih emocija, naprosto pukao glas, a publika na koncertu je nastavila da pjeva kao da se ništa nije desilo.

Producenti filma "Kiss tehe Future" su poznati holivudski glumci Ben Affleck i Matt Damon. Režiju potpisuje Nenad Cicin-Sain koji je porijeklom iz Slovenije.

Bono, frontmen U2 benda, kazao je kako je na ideju za snimanje filma dobio idući vozom ka Kijevu u namjeri da posjeti ukrajinsku prijestolnicu i pokaže solidarnost sa stanovnicima te države koji su se našli na meti ruske invazije.

- U tekstovima U2 ova tema nas je uvijek zaokupljala, da pokažemo solidarnost sa ljudima koji su potlačeni, koji su žrtve nasilja. Kada smo Edge i ja krenuli vozom za Kijev, prvo nisam razmišljao o Sarajevu. Ali postepeno su se sjećanja na to vratila u život - izjavio je Bono, piše Indie Wire

Bono je istakao da je njegova ambicija za film da pruži nadu Ukrajincima kako tokom rata tako i tokom procesa obnove nacije nakon završetka sukoba.

- Poruka filma je: ono što su Sarajlije morali da izdrže tek počinje za stanovnike Kijeva. I onda je prikazana situacija ljudi u Ukrajini. Za nju nije gotovo. Inspirativno je vidjeti da u Ukrajini postoji vojska od 60 miliona ljudi, cijelo stanovništvo je dio nje. Jer svi znaju vrijednost slobode, jer svi brane slobodu. To je najherojskija borba ikada - kazao je Bono.