Pedijatrica dr. Edisa Taković Padder, članica Američke akademije pedijatrije i Bh. akademije nauke i umjetnosti (BHAAAS), govorila je o tome koja praska se preporučuje pri dojenju u slučaju kad majka ima COVID-19 i kolike su šanse da se virus prenese na bebu preko majčinog mlijeka.

- Svjetske zdravstvene organizacije preporučuju da se bebe koje rode majke pozitivne na koronavirus prvo okupaju da bi se virus koji bi mogao biti prisutan na bebi skloni. Također, prema ovim preporukama, dozvoljava se da beba bude u istoj sobi s majkom nakon poroda, ali ako je moguće, da bude na udaljenosti od dva metra - kaže dr. Taković Padder i napominje da kad je riječ o dojenju, dozvoljeno je da majka koja ima COVID-19, a osjeća se dovoljno dobro, doji svoju bebu.

- Majka mora oprati ruke prije dojenja i nositi masku tokom dojenja. Ako se majka ne osjeća dobro, ona može ispumpati svoje mlijeko i dati nekome drugom da nahrani bebu kroz flašicu. Studije su pokazale da je rizik od prenosa kornavirusa kroz dojenje i majčino mlijeko veoma mali. Bitno je naglasiti da je majčino mlijeko izuzetno važno za izgradnju bebinog imuniteta i može pomoći bebi da se odbrani od koronavirusa - kazala je dr. Taković Padder, saopćio je BHAAAS.