navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Turska

Drevna mjesta, prekrasna obala i prirodni pejzaži: Evropska biciklistička zajednica ove godine sastaje se u Izmiru

"EuroVelo & Cycling Tourism Conference" (Biciklistička turistička konferencija) ove godine održat će se u Izmiru od 11. do 13. oktobra.

Objavljeno: 18.04.2023. u 18:31
get url
text

Konferencija koja se od 2012. godine održava svake dvije godine u drugoj zemlji, ove godine će imati status godišnjeg događaja zbog povećanog interesovanja i posjećenosti. Evropski stručnjaci biciklističko-turističke industrije okupit će se u turskom Izmiru koji se ističe svojim veličanstvenim drevnim mjestima, izvanrednim prirodnim pejzažima, prekrasnoj obali i brojnim biciklističkim rutama, istakli su iz Ureda za kulturu i turizam pri Ambasadi Republike Turske u BiH. 

Konferencija će biti organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, Turske agencije za promociju i razvoj turizma (TGA) i Evropske biciklističke federacije (ECF) uz lokalnu saradnju sa Gradom Izmirom.

Izmir se, kao prvi turski grad domaćin, nalazi na "EuroVelo 8. Mediteranskoj ruti. Ova ruta počinje u španskoj regiji Andaluziji, povezuje mediteransku obalu Francuske, Italije i Balkanskog poluostrva sa turskom rutom koja uključuje Dikili, Bergama, Aliağa, Foça, İzmir, Balıklıova, Alaçatı, Çeşme, Sığacık and Selçuk. Na dijelu izmirskog EuroVela 8 ruta spaja dva kultna lokaliteta UNESCO-ve baštine (Efes i Bergama).

 

"EuroVelo & Cycling Tourism Conference" je najvažniji međunarodni skup za cikloturizam. Kao platforma za razmjenu informacija o biciklističkim mrežama i biciklističkom turističkom okruženju, konferencija učesnicima nudi priliku da prate najnovija infrastrukturna kretanja u biciklističkoj industriji te da, razmjenjujući ideje, ostvare nove konekcije. Stručnjaci iz turističke industrije će u Izmiru moći iskusiti privilegije "bike Friendly" certificiranih hotela.

Baština "na dva točka"

Fokusirajući se na razvoj i budućnost održivog biciklističkog turizma, konferencija okuplja sve segmente cikloturizma, uključujući stručnjake za cikloturizam, predstavnike međunarodnih biciklističkih udruženja, operatere biciklističkih tura, predstavnike univerziteta i akademske zajednice, turizma i vlasti, te predstavnike smještajnog sektora i javnog prijevoza.

Tema ovogodišnje konferencije u Izmiru bit će "Biciklizam: Nova perspektiva naslijeđa" koja će biti fokusirana na panele, dijaloge i razmjenu informacija o budućnosti biciklističkog turizma i načinima doživljavanja, očuvanja i promocije baštine "na dva točka". Program planira i sesije, radionice i društvene događaje koji će pružiti uvid u mreže biciklističkih staza i cikloturizam te promovisati najbolje prakse iz ove oblasti.

Konferencija, za koju se očekuje da će povećati svijest o biciklističkoj kulturi i turizmu u Turskoj, direktno je u skladu s fokusom Turske na održivi turizam. Tokom konferencije bit će organizovane i tehničke posjete – učesnici će iskusiti neke od ruta uključenih u EuroVelo 8. Mediteransku rutu otkrivajući historijske i gastronomske vrijednosti Izmira.

Rute koje spajaju historiju i prirodu

EuroVelo je pionirska međunarodna biciklistička mreža koja povezuje evropski kontinent kombinujući 17 prepoznatljivih biciklističkih ruta. Ova mreža, kojom upravlja Evropska biciklistička federacija (ECF), motiviše turiste i lokalno stanovništvo da biciklom putuju i održavaju ekološke i održive životne kriterije. EuroVelo na svojim rutama njeguje biciklistički turizam u gradovima i doprinosi biciklističkoj infrastrukturi, biciklističkom prijevozu i biciklističkoj kulturi. Turska, koja postaje veoma popularna za biciklistički turizam i međunarodno poznata zemlja po biciklističkim rutama, učestvuje na Mediteranskoj ruti sa svojih spektakularnih 500 kilometara. EuroVelo 8. Mediteranska ruta počinje iz Španije i nastavlja se kroz Francusku, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru, Albaniju i Grčku, te Izmir i Južni Kipar, prolazeći kroz 11 zemalja. Prva stanica rute koja ulazi u Tursku iz luke Dikili u Izmiru na 45. kilometru je drevni grad Bergama koji se nalazi na UNESCO listi svjetske kulturne baštine.

Ruta zatim prolazi kroz prelijepa mjesta u Izmiru i oko njega, kao što su Izmirski raj za ptice, Karşıyaka, Alsancak, Seferihisar, Sığacık, Urla i Alaçatı, i završava u Drevnom gradu Efesu - još jednom mjestu UNESCO svjetske kulturne baštine.

Turske biciklističke rute nisu ograničene samo na Izmir. Zemlja nudi jedinstven potencijal za biciklistički turizam zbog svog prepoznatljivog geografskog položaja i historijskih zdanja. Turska ima bezbroj ruta posebno kreiranih za posjetioce koji biciklom žele istražiti kulturno naslijeđe zemlje i netaknutu prirodu. Turska svojim posjetiocima nudi i egzotične alternative evropskom šumskom rutom kreiranom za cestovne bicikliste i to u Istanbulu, potom rutom rutom Köyceğiz - Ortaca - Dalaman u Mugli, rutom Likijski put - Maden Beach u Kemeru u Antaliji kao i Dolina golubova - Göreme Muzej na otvorenom rutom koja kombinuje prekrasne prirodne ljepote Kapadokije sa jednim od najvažnijih historijskih centara regije.