navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
U Domu mladih

Emina Husedžinović Ibrahimović predstavlja novu kolekciju

Emina Husedžinović Ibrahimović novu kolekciju iz ciklusa "Secesija" VII predstavit će na reviji koja će biti održana u petak, 9. decembra, u sarajevskom Domu mladih.

Objavljeno: 07.12.2022. u 12:35
get url
text

- Ovo je projekat koji traje sedam godina i organizator je Udruženje "Urban etno". U petak u Domu mladih predstavit ću 60 kreacija. Pored DJ KAZUMI, malo iznenađenje će biti bosanskohercegovačke dame koje će nositi neke od mojih kreacija. To su uspješne glumice, direktorice, doktorice... Dame različite dobi i profesija – kaže Emina Husedžinović Ibrahimović.

Secesija VII sastoji se od četiri segmenta koje determiniraju različiti tematski okviri i koloristički senzibiliteti povezani u skladnu cjelinu formalnim i stilskim odrednicama prepoznatljivog dizajnerskog rukopisa.

- Slojevitost simboličkih razina koje prepoznajemo u nazivima "Košulja","Boja", "Maska III" i "Bosanske kraljice", iako se doimaju kao nepomirljive suprotnosti, ove četiri komponente se međusobno prožimaju i dopunjuju. Inspiracija za kolekciju pod nazivom "Košulja" je tradicionalna košulja oblikovana prema savremenim formama i krojevima. Na ovu kolekciju nadovezuje se mini kolekcija od 8 modela pod nazivom "Boja". Sam naziv govori o tome da je akcenat na intenzivnom koloritu floralnog dizajna koji djeluje da je nastao akvarel tehnikom. Kolekcija je lepršava i orijentalna, nastala od transparentne svile, namijenjena samosvjesnim damama koje imaju stila - ističe modna dizajnerica.

Modeli tematski povezani terminom Maska III neminovno u sebi nose asocijacije na pandemijsku krizu i gubitak identiteta.

- Iza maske svi su ljudi jednaki, iako se ispod maske kriju poznate i uspješne dame iz različitih ekspertiza (poznate, doktorice, novinarke, političarke, glumice, umjetnice, influencerice). Taj snažan osjećaj nesigurnosti i straha od neizvjesnosti podcrtan je ahromatskim kontrastima i oštrim konstrukcijskim formama. Četvrti dio kolekcije pod nazivom "Bosanske kraljice" donosi glamur i raskoš koji je primjenjiv kroz sve historijske faze kroz koje je naša zemlja prolazila. Ova kolekcija ukazuje na neminovnost promjene, vječno balansiranje između svjetla i tame, nezaustavljivi proces smjene vlasti, života i smrti - kaže Husedžinović Ibrahimović.