Kremasti i lagani cheesecake s borovnicama je fino hladno ljetno osvježenje kojeg ćete uvijek htjeti još.

Sva sreća da recept nije težak, a u ovoj ukusnoj poslastici uživat će svi.

Sastojci:

1,5 šoljice borovnica
1,5 šoljice šećera + još dvije kašike
2 kašičice kukuruznog škroba
kašika limunovog soka
šoljica izmrvljenog keksa
2 kašike maslaca
240 g kremastog sira
240 g kiselog vrhnja
2 kašike ekstrakta vanilije
4 jaja
2 kašike brašna

Priprema:

Ugrijte peć na 170 stepeni.

Ugrijte borovnice s pola šoljice šećera i kukuruznim škrobom. Kuhajte dok ne zavrije pa smanjite vatru i neka se krčka pet minuta. Ulijte smjesu u blender s limunovim sokom i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Pomiješajte izmrvljeni keks s dvije kašike šećera i maslacem. Utisnite smjesu u lim za pečenje i pecite deset minuta pa ostavite sa strane.

Izmiksajte kremasti sir, dodajte kašiku šećera te kiselo vrhnje i vaniliju. Dodajte i jedno po jedno jaje pa umiješajte brašno. Nadjev prelijte preko ispečene kore, a preko prelijte sirup od borovnica. Stavite tortu u posudu napunjenu s vodom te pecite sat i 25 minuta. Dobro ohladite i poslužite.