navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Šta trebate znati

Hrčak - slatka, brza i spretna životinja koja će ojačati osjećaj odgovornosti za drugo živo biće

Želite li hrčka za kućnog ljubimca, ovo su stvari koje trebate znati.

Objavljeno: 20.02.2020. u 13:59
get url
text

Jesam li prava životinja za tebe?

Hrčak je idealan ljubimac za porodicu. Nije mu potrebno puno prostora i jednostavan je za održavanje. Aktivan je noću, a danju spava. Veseo je i zaigran. Pogodniji je za stariju djecu koja se o njima mogu brinuti. Očekivani životni vijek hrčka je dvije do tri godine. Izvrstan je ljubimac za osnovnoškolce koji kroz druženje s njim, proučavanjem njegovih navika, iz direktnog kontakta dolaze u bliži odnos s prirodom i nekim njenim procesima.

Odakle dolazim?

Porijeklo hrčka ovisi od vrste. Osnovne vrste su: sirijski ili zlatni hrčak (Sirija), ruski (Centralna Azija, Sjeverna Rusija, Mongolija), kineski (Mongolija i Sjeverna Kina), sibirski (Istočni Kazahstan, Sjeverozapadna Rusija).

Gdje volim živjeti?

Novi dom hrčka trebao bi imati najmanje 60 x 50 x 40 cm. U kavezu treba biti još i kućica, flašica za vodu, posuda za hranu te točak i ostale vrste igračaka za glodavce. Najbolje je kupiti gotovu stelju za hrčka. Mjesto na kojem vrši nuždu treba se čistiti svaki dan. Kavez se jednom sedmično treba detaljno očistiti. Prilikom pranja kaveza, sredstvo za čišćenje treba se dobro isprati. Kavez treba biti na stabilnom mjestu kako bi se spriječio pad. Toplina direktne sunčeve svjetlosti ili radijatora, kao i propuh, visoka vlažnost i dim cigareta mogu narušiti zdravlje hrčka.

Kako sa mnom postupati?

Pustite nekoliko prvih dana da se hrčak prilagodi na novu sredinu, ljude i mirise. Hrčka uzimajte u ruke kada je budan. U ruke stavite neku omiljenu grickalicu kako bi ga to privuklo. Manja djeca moraju posebno paziti da ga sigurno drže u rukama, kako im ne bi ispao. Zna biti jako brz, stoga s njim, u početku dok ne steknete osjećaj kako ga držati i zadržati u rukama, budite veoma oprezni.

Šta rado jedem?

Hrčci jedu raznovrsnu hranu: gotova hrana za hrčke, jabuke, maslačak, radić, banane, lješnici. Vrlo je važno da uvijek ima svježe vode. Dnevna količina izbalansirane hrane potrebna za sirijskog hrčka je oko 20 grama (jedna velika kašika), a za kineskog oko pet grama (jedna mala kašika). Za redovno trošenje zuba, u kavez stavite komadiće drveta za grickanje (jasen, lipa, jabuka, lijeska), ili različite gotove "grickalice" koje možete kupiti u dućanu za ljubimce. Kamen za glodavce poslužit će za trošenje zubića i kao izvor minerala. Ostaci ljudske hrane ili šećer štetni su za zdravlje hrčka.

Održi me fit i zdravim

Ukoliko primijetite da hrčak nema apetita, ima proljev, kašljuca ili mu curi nos, najbolje je potražiti veterinarsku pomoć. Stres i pokvarena hrana mogu prouzrokovati proljev. Svakodnevno treba sklanjati staru hranu iz kaveza te izbjegavati stresne situacije.

Zdravlje

Zdravi hrčak: kreće se brzo i hitro, oko njuškice, očiju i čmara ima čisto i uredno krzno, ima gusto krzno, nema poteškoća sa disanjem (diše tiho) i nema nikakve vidljive povrede.

Razmnožavanje

Hrčak se razmnožava brže od svih ostalih sisavaca. Ženke se mogu razmnožavati već od šeste sedmice. Graviditet traje oko 16 dana. Okoti se prosječno šest mladunaca, mada su moguće varijacije od dva do 15 mladunaca. Oči mladunaca otvaraju se nakon 10 do 15 dana. Nakon četiri sedmice mladunci se mogu odvojiti od majke, a nakon tri mjeseca potpuno su odrasli. Bitno je napomenuti da se sirijski (zlatni) hrčci ne preporučuju držati zajedno u istoj nastambi, nego se za parenje ženka stavlja povremeno mužjaku u kavez, ali pod nadzorom. Kod ostalih hrčaka moguće su zajednice mužjaka i ženki.

Volim li društvo?

Sirijski hrčak je samotnjak i voli biti sam. Kineski, sibirski i ruski hrčci vole život u paru, ali spolno zrele jedinke različitog spola vjerovatno će imati legla više puta godišnje. U grupi jedinki istog spola s vremenom se može razviti potreba za dominacijom, pa ih zbog moguće agresivnosti treba pažljivo nadzirati i u slučaju potrebe odvojiti u posebne nastambe. Ukoliko planirate držati više primjeraka u istom prostoru, preporuka je da to budu jedinke iz istog legla koje se već "poznaju".