Ako ste u potrazi za receptom koji vam neće zadavati previše muke, a u čijem ćete rezultatu uživati, uvijek dobra opcija su - kiflice.

Donosimo vam recept za verziju kiflica punjenu eurokremom.

SASTOJCI ZA MEKANE KIFLICE

TIJESTO:

- 250 ml mlakog mlijeka
- 3 kašike šećera
- 1 kockica svježeg kvasca
- 500 grama brašna
- 100 ml ulja
- 1 kašika soli
- 1 žumance

NADJEV:

- eurokrem (po želji možete koristiti mljevene orahe, sir, pekmez…)

PREMAZ

- 1 žumance
- malo mlijeka

OSTALO

- šećer u prahu za posipati

PRIPREMA MEKANIH KIFLICA

1. U mlako mlijeko izmrvite svježi kvasac, dodajte šećer i sve pomiješajte.

2. Dio brašna dodajte u posudu, te napravite udubinu.

3. Nastavite dodavati pripremljeni kvasac, ulje, sol, žumance i sve sjedinite kuhačom.

4. Postepeno dodajte ostatak brašna i mijesite rukama.

5. Od tijesta napravite valjak te ga podijelite na tri jednaka dijela.

6. Od svakog dijela napravite lopticu.

7. Odmah krenite s valjanjem tijesta. Razvucite ga u krug.

8. Podijelite ga na osam dijelova.

9. Na sredinu šireg dijela tijesta pomoću dvije kašike nanesite eurokrem.

10. Krajeve šireg dijela preklopite. Tako nadjev neće curiti i automatski ćete dobiti širinu kiflice.

11. Tijesto preklopite preko nadjeva i nastavite ga rolati. Uži dio tijesta lagano povlačite dok rolate kiflicu.

12. Ponovite postupak sa preostalim lopticama.

13. Slažite kiflice na masni papir kojeg ste postavili u tepsiju. Razmaknite ih jer će se napuhati.

14. Pokrijte ih krpom i ostavite da odstoje oko 45 minuta.

15. Viljuškom izmiksajte žumance, dodajte malo mlijeka i premažite svaku kiflicu.

16. Stavite ih da se peku u zagrijanu pećn na 180 stepeni oko 20 minuta.

17. Pečene kiflice pokrijte krpom i ostavite ih da se hlade. Tako pokrivene dodatno će omekšati.

18. Pospite kiflice šećerom u prahu te ih poslužite.