navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Laganija ishrana

Idealna supernamirnica za ljeto: Ukusni recepti sa avokadom koji ne zahtijevaju kuhanje

Topli ljetni mjeseci zahtijevaju nešto laganiju ishranu, a avokado se tu nameće kao idealna namirnica.

Objavljeno: 07.06.2021. u 07:59
get url
text

Osim savršenog puterastog ukusa avokado nudi niz vitamina, minerala, bjelančevina i vlakana, zbog čega je dobio epitet superhrane. Odlično se slaže i u slanoj i slatkoj varijanti, a od njega ćete brzo napraviti i omiljeno ljetno osvježenje – sladoled.

Brojni su recepti koji uključuju ovu vrlo okrepljujuću namirnicu, ali definitivno postoje ideje koje još uvijek niste otkrili i vrijedi ih isprobati. Jedina sigurna stvar je da uopće nećete imati poteškoća prilikom pripreme, jer recepti koje smo izabrali ne zahtijevaju kuhanje, niti mnogo dodatnih sastojaka.

Odličan i lagan obrok je salata sa avokadom, grahom i začinskim biljem. Pripremite 2 krastavca, zelenu salatu, 3 paradajza, 2 zrela avokada, 1/2 kašike šećera, 2 kašike svježeg peršuna, 240 gr. procijeđenog i ispranog graha iz konzerve, sok od 1 limuna, 4 kašike maslinovog ulja, so i biber. U duboku posudu stavite 4 kašike maslinovog ulja, sok od 1 limuna, šećer i so i biber i miješajte mutilicom dok se šećer ne otopi.

Avokado prepolovite, izvadite košticu i uklonite pulpu kašikom. Isjecite avokado na tanke kriške i ubacite ih u posudu. Isjecite krastavce na male vertikalne kriške i stavite ih u posudu. Paradajz isjecite na kockice od 1 cm stavite u posudu. Dodajte grubo isjeckanu zelenu salatu, malo peršuna i grah iz konzerve. Dobro promiješajte bez pritiskanja povrća. Po potrebi začinite solju i biberom, pa dodajte dodatni limun i maslinovo ulje.

Brusketi sa avokadom, sirom i medom su savršen zalogaj za vreli dan. Potrebno vam je 1 zreo avokado, 100 gr. sira, 4 kriške crnog hljeba, 4 kašike meda i svježa sjeckana paprika. Isjecite avokado i kozji sir na tanke kriške i stavite ih na kriške hljeba. Zatim kašikom prelijte malo meda i stavite u rernu na dva minuta. Dodajte svježu papriku prije serviranja.

Jednostavan avokado sa maslinovim uljem i začinima će vas osvježiti i okrijepiti. Pripremite 3 zrela avokada, 1 malu bočicu čistog djevičanskog maslinovog ulja, sjeckani vlašac, sjeckani peršun, 1 limun, so i biber. Oštrim nožem presijecite avokado, vodeći nož okolo dok ne dođete do sjemenke. Otvorite avokado i uklonite njihovu sjemenku. Iscijedite limun odozgo, prelijte maslinovim uljem, pospite sjeckanim začinskim biljem i poslužite.

Ako se želite zasladiti pripremite sladoled od avokada. Potrebno vam je 2 velika zrela avokada, 420 gr. kokosovog mlijeka, 3 kašike meda ili agavinog sirupa, 200 gr. čokolade, 50 ml kokosovog ulja i 50 gr. oraha. U mikseru umutite pulpu avokada, kokosovo mlijeko i med dok ne postanu homogeni. Ako želite da smjesa bude slađa, dodajte još malo meda. Smjesu sipajte u kutije od 80 ml. Stavite posebne štapiće za sladoled i ostavite u zamrzivaču najmanje tri sata ili dok se ne zalede. Rastopite čokoladu i kokosovo ulje. Prelijte sladoled čokoladnom glazurom i pospite orasima.