navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ukusno

Jednostavan, a kraljevski: Recept za francusku pitu sa šljivama koja je brzo gotova

Sezona je šljiva, supervoća koje je prepuno vitamina, minerala i drugih korisnih nutrijenata. Šljive je najbolje jesti sirove, ali mogu se iskoristiti i za pripremu pekmeza, kompota te raznih drugih slatkih i slanih jela.

Objavljeno: 14.09.2022. u 07:52
get url
text

Šljive stavite u prhko tijesto i napravite jednostavnu pitu koja je jako popularna u Francuskoj. Ravna pita od prhkog tijesta s dodatkom voća, u francuskoj se kuhinji naziva Galette, a u svijetu je poznata kao "kraljevski kolač".

U nastavku pročitajte recept za ravnu pitu sa šljivama koja je gotova zaista brzo, a spoj hrskavog tijesta i sočnih šljiva, malo će koga ostaviti ravnodušnim.

Galette sa šljivama – sastojci:

Za tijesto:

200 g glatkog brašna
200 g maslaca
Dvije kašike šećera
Prstohvat soli
Vanilin šećer
5 kašika hladne vode

Za nadjev:

500 g šljiva
150 g šećera
50 g badema
1 kašika cimeta

Premaz

Jedno bjelance

Galette sa šljivama - priprema:

Zamijesite prhko tijesto. Pomiješajte brašno, so, šećer i vanilin šećer pa dodajte hladni maslac nasjeckan na kockice. Izmrvite maslac u brašno, dodajte vode i oblikujte kuglu. Ne morate mijesiti predugo jer tijesto ne mora biti savršeno glatko. Spljoštite kuglu rukama kako bi je kasnije bilo lakše razvaljati. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na pola sata.

Za to vrijeme pripremite nadjev. U blender stavite šećer i bademe, a šljive narežite na ploške. Šećer, bademe i cimet pomiješajte sa šljivama. Ako su jako sočne, dodajte im malo brašna kako bi ono upilo višak vode. Tijesto razvaljajte u krug, a u sredinu stavite nadjev od šljiva. Neka sa svake strane ostane nekoliko centimetara praznog prostora. Prazne rubove preklopite preko tijesta. Premažite bjelancem i stavite u peć zagrijanu 180 stepeni oko 30 minuta.