navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sezonska namirnica

Jednostavan džem od jagoda po receptu Nicole Kidman

Oskarovka i brižna mama Nicole Kidman svojim je kćerkama Sunday Rose (12) i Faith Margaret (10) početkom maja, kako bi ih malo razvedrila u doba izolacije, priredila pravu pravcatu englesku čajanku.

Objavljeno: 16.05.2020. u 17:47
get url
text

Svojim je miljenicama 52-godišnja glumica, uz čaj, ponudila sve što se tradicionalno poslužuje - od minijaturnih sendviča do domaćih peciva scones s domaćim džemom od jagoda, prenosi Story.

U proljeće, posebno u maju, jagode su sjajna sezonska namirnica pa ih je dobro jesti što više. Najbolje ih je jesti svježe, ali zašto ne bismo dio njihovog čarobnog okusa sačuvali i za poslije te poput Nicole pripremili ovaj domaći džem kojemu je teško odoljeti.

Sastojci

1 kg domaćih jagoda

750 g šećera

sok od jednog limuna

Priprema

Jagode operite i osušite kuhinjskim papirom, te očistite. One veće prepolovite. Stavite jagode u veću zdjelu i pasirajte zajedno sa šećerom. Pustite da odstoji pokriveno na sobnoj temperaturi 12 sati ili preko noći. Šećer će se tako bolje rastopiti, a voće se neće potpuno raspasti tokom kuhanja te će zadržati boju. Izlijte mješavinu jagoda i šećera u lonac te dodajte limunov sok.

Zagrijavajte na slaboj temperaturi. Ako se na stranama lonca počne skupljati odnosno kristalizirati šećer, umočite kist (koji koristite za premazivanje tijesta) u vruću vodu i pokupite ga njime. Kad više ne osjećate kristale šećera, pojačajte temperaturu i pustite da zavrije. Neka snažno vrije 5 do 10 minuta dok ne postigne temperaturu od 105 °C. Kašikom pokupite svu pjenu koja se nakupila na vrhu lonca. Pustite da odstoji 15 minuta, pa napunite sterilizirane staklenke.