navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Vraća se na jelovnike

Kako svakodnevna konzumacija zobene kaše utječe na zdravlje?

Zobena kaša iako pomalo zaboravljena namirnica, u posljednjih nekoliko godina vraća se na jelovnike.

Objavljeno: 13.10.2021. u 07:50
get url
text

Razlog za to su sve dobrobiti ove žitarice, koja, iako na prvi utisak bezukusna i bezlična, uz dodatak voća i orašastih plodova postaje prava poslastica za doručak.

Ukoliko je svaki dan jedete za doručak, možete značajno smanjiti cjelokupni dnevni unos kalorija, pa čak i za osamdeset posto! U studiji koja je upoređivala konzumaciju doručaka s visokim glikemijskim indeksom i onih s niskim glikemijskim indeksom, pokazalo se da je zobena kaša spriječila pretjeranu konzumaciju kalorija tokom ostalih obroka u danu.

Niski glikemijski indeks jedne porcije zobene kaše za doručak snabdijeva tijelo energijom tokom jutarnjih sati, bez velikih oscilacija šećera u krvi. Održavanje nižih nivoa šećera u krvi tokom dužeg vremenskog perioda pomaže tijelu u regulaciji korištenja inzulina. Niski glikemijski indeks zobene kaše također pomaže u smanjenju nekontrolirane želje za hranom uzrokovane padom šećera u krvi. Na taj način spriječava se pretjerana konzumacija masne, vrlo slane ili slatke hrane koju najčešće jedemo kada imamo nekontroliranu potrebu za jelom.

Svakodnevno smanjenje potrebe za kalorijama rezultirat će izvrsnim gubitkom kilograma i promjenama masnog tkiva u tijelu. Osim što pomaže kod mršavljenja, gubljenja tjelesne masnoće i spriječavanja prejedanja, zobena kaša pruža i neke značajne zdravstvene prednosti. Između ostalih, to su niži holesterol, manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, manji rizik od zatajenja srca, jači imunološki sistem, stabilizacija šećera u krvi i smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2. Zob je izvrstan izvor vlakana koja štite od raka dojke i sigurna alternativa žitaricama za oboljele od celijakije ili one koji izbjegavaju gluten u prehrani, a također nam osigurava i duži životni vijek.

Svaka vrsta zobene kaše je zdrav obrok, ali, kao i kod drugih vrsta hrane, što je manje procesuirana, to ima veće hranjive vrijednosti. Zobenu kašu možete koristiti kao zamjenu za žitarice u svakom jelu.

Iskoristite sve dobrobiti zobene kaše i bit ćete vrlo zadovoljni promjenama koje će donijeti vašem tijelu, iznutra i izvana. No, važno je napomenuti da kod određenih zdravstvenih problema, na primjer gihta, zobena kaša nije najbolji izbor za svakodnevnu konzumaciju. U svakom slučaju preporučljivo je da se posavjetujete sa doktorom ili nutricionistom prije nego što uvedete promjene u svoju ishranu.