navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Objavljen izvještaj

Kineski istraživači pronašli seriju novih koronavirusa kod šišmiša

Kineski istraživači u četvrtak su objavili da su pronašli seriju novih koronavirusa kod šišmiša, uključujući onu koja je, možda, genetski druga najbliža virusu COVID-19.

Objavljeno: 11.06.2021. u 08:48
get url
text

Prema istraživačima, njihova otkrića u jednoj maloj regiji provincije Yunnan na jugozapadu Kine pokazuju koliko koronavirusa ima kod slijepih miševa i koliko ih ima potencijal da se prošire na ljude.

Weifeng Shi sa Univerziteta u Shandongu i kolege sakupljali su uzorke malih šišmiša koji su živjeli u šumi između maja 2019. i novembra 2020. Testirali su urin i izmet, kao i briseve iz usta šišmiša.

- Ukupno smo okupili 24 nova genoma koronavirusa iz različitih vrsta šišmiša, uključujući četiri koronavirusa slična SARS-CoV-2 - napisali su istraživači u izvještaju objavljenom u časopisu Cell.

Jedan je genetski vrlo sličan virusu SARS-CoV-2, koji uzrokuje trenutnu pandemiju, a riječ je o virusnom uzorku nazvanom RpYN06, piše CNN.

To bi bio najbliži soj SARS-CoV-2, osim genetskih razlika na proteinu klas, strukturi nalik na dugme koju virus koristi kada se veže na ćelije, rekli su.

- Zajedno sa virusom povezanim sa SARS-CoV-2 prikupljenim sa Tajlanda u junu 2020. godine, ovi rezultati jasno pokazuju da virusi usko povezani sa SARS-CoV-2 nastavljaju cirkulirati u populacijama šišmiša, a u nekim regijama bi se mogli pojaviti na relativno visokoj frekvenciji - napisali su.

Istraživači pokušavaju pronaći odakle je SARS-CoV-2.

- Šišmiši su poznati domaćini raznih virusa koji uzrokuju teške bolesti kod ljudi i povezani su sa prelijevanjem virusa Hendra, virusa Marburg, virusa ebole i, najvažnije, koronavirusa. Osim šišmiša i ljudi, koronavirusi mogu zaraziti širok spektar domaćih i divljih životinja, uključujući svinje, goveda, miševe, mačke, pse, piliće, jelene i ježeve - naveli su istraživači.

Iako postoje neke kontroverze oko porijekla pandemije koronavirusa, izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije kaže da je najvjerovatniji izvor životinja - i to vjerovatno šišmiš.