navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Umjetnica u šalvarama

Kistom pobijedila invaliditet: Ne mogu otići na planinu, ali je mogu naslikati

Još kao djevojčica ostala je nepokretna i tada se počinje javljati njena ljubav prema slikanju

Objavljeno: 14.12.2019. u 10:32
get url
text

Pedesetšestogodišnja Meryem Duzgun Kaya, iz malog mjesta Kavacik, nadomak zapadnog turskog grada Izmira, osoba je s invaliditetom i velika zaljubljenica u slikarstvo.

Talenat i ljubav prema slikarstvu otkrila je nakon što je ostala nepokretna, a upravo slikanje je bilo jak motiv i snaga koji su je pratili kroz život. U najkraćem, Kaya je osoba koja je kistom uspjela nadjačati svoj invaliditet.

Još kao djevojčica ostala je nepokretna i tada se počinje javljati njena ljubav prema slikanju. Malo po malo, slike su se nizale, a od tada do danas, Kaya je svoje radove izlagala na brojnim izložbama. Kaya živi na selu i pretežno nosi šalvare, zbog čega je među prijateljima postala poznata pod nadimkom "slikarka u šalvarama".

Kaya je svoje radove izlagala na brojnim izložbama

S obzirom na invaliditet, kreće jedino pomoću invalidskih kolica i većinu vremena provodi sama kod kuće. Muža je izgubila prije šest godina.

Nevjerovatno je kolika je njena ljubav prema slikanju. Uvijek joj je, kako kaže, bila želja da ode u prirodu, na neko visoko mjesto s kojeg može istovremeno posmatrati more, vodu, šumu, cvijeće, te sve to kistom prenijeti na platno.

-Meni je vrlo komplikovano izaći van, otići negdje, biti u prirodi i slobodno slikati. Područje gdje živim, putevi, sve su to za mene prepreke, koliko god ja sebe ne smatrala invalidom, to su prepreke s kojima se susrećem na dnevnoj osnovi - ističe Kaya.

Podsjeća kako već duže vrijeme nije napustila kuću, i to joj je veoma teško pada i nedostajala joj je priroda.

- Svoje radove sam naslikala uglavnom zahvaljujući svojoj mašti. I danas na mojim slikama su pejzaži mjesta koje nisam nikad ni posjetila niti vidjela. Sve što je u meni to sam kistom prenosila na platno. Ja nisam u stanju da odem na neku planinu, da sve to vidim, ali sam u stanju da to naslikam, da to sve "donesem" pred sebe - priča Kaya.

Kaya je u Izmiru proglašena "umjetnicom godine" i "talentom godine"

Na pitanje kakav je osjećaj slikati more i prirodu uživo, Kaya govori kako je osjećaj predivan.

- Ponekad sam to pokušala gledajući u fotografije i časopise. Sada je ovdje ispred mene ogromno more. Osjetim neku energiju koju mi daje. Teško mi je prenijeti kakva je to emocija. Završila sam svoj rad za oko dva sata. Prvi put na mojoj slici postoje emocije koje ne mogu da prepričam. More je tu, priroda. Ostvario se moj san, to je ono što mogu reći - istakla je Kaya, naglašavajuci kako je zahvalna Bogu na svemu.

Kaya je u Izmiru proglašena "umjetnicom godine" i "talentom godine". Trudi se da mališanima u selu Kavacik prenese ljubav prema slikarstvu.