Želite li nešto slatko, domaće i da miriše na ljeto, predlažemo da pripremite ovaj desert sa breskvama koji će oduševiti i vaše ukućane.

Recept otkriva slavna američka kuharica Martha Stewart.

Fantastičan kolač s breskvama, a bez jaja – jednostavan je za pripremu i nevjerovatno dobro se slaže sa sladoledom.

Potrebni sastojci: 110 grama maslaca, 3 srednje zrele breskve (očišćene i narezane na kriške), 200 grama šećera plus još dvije kašike, 120 grama šećera, 1 prašak za pecivo, prstohvat soli, 240 ml mlijeka, 1 kašičica ekstrakta vanilije, 2 kašike šećera u prahu, šlag ili sladoled po želji za serviranje.

Postupak pripreme:

 

Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa.

Otopite maslac na umjerenoj vatri.

Breskve stavite u veliku zdjelu i pospite s dvije kašike šećera.

U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte ostatak šećera, mlijeko i ekstrakt vanilije i sve zajedno dobro promiješajte.

Smjesu umiješajte u rastopljeni maslac.

Tako pripremljenu smjesu stavite u lim za pečenje i prekrijte breskvama. Sve pospite šećerom u prahu.

Pecite dok kolač ne poprimi zlatno-smeđu boju, oko 50 minuta, ovisno o rerni.

Poslužite toplo sa šlagom ili sladoledom.

Izvor: Faktor/marthastewart.com