Recept otkriva slavna američka kuharica Martha Stewart.
Fantastičan kolač s breskvama, a bez jaja – jednostavan je za pripremu i nevjerovatno dobro se slaže sa sladoledom.
Potrebni sastojci: 110 grama maslaca, 3 srednje zrele breskve (očišćene i narezane na kriške), 200 grama šećera plus još dvije kašike, 120 grama šećera, 1 prašak za pecivo, prstohvat soli, 240 ml mlijeka, 1 kašičica ekstrakta vanilije, 2 kašike šećera u prahu, šlag ili sladoled po želji za serviranje.
Postupak pripreme:
Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa.
Otopite maslac na umjerenoj vatri.
Breskve stavite u veliku zdjelu i pospite s dvije kašike šećera.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte ostatak šećera, mlijeko i ekstrakt vanilije i sve zajedno dobro promiješajte.
Smjesu umiješajte u rastopljeni maslac.
Tako pripremljenu smjesu stavite u lim za pečenje i prekrijte breskvama. Sve pospite šećerom u prahu.
Pecite dok kolač ne poprimi zlatno-smeđu boju, oko 50 minuta, ovisno o rerni.
Poslužite toplo sa šlagom ili sladoledom.