Osim u predivnom omamljujućemu mirisu i slasnom okusu, prednost jagoda vidljiva je u njihovom sastavu. Kako navode nutricionisti, jagode su bogate vitaminima i mineralima te su jedno od voća s najvećim izvorom antioksidansa, mangana i kalija.

Hranjive i zdravstvene prednosti jagoda čovječanstvo poznaje još iz doba starog Rima. Naime, stari Rimljani tu su slatku voćku koristili za liječenje temperature i grlobolje te su vjerovali da ona može pomoći u oporavku od depresije i kožnih bolesti, poput opeklina od sunca, ali i kao sredstvo protiv zadaha.

A jeste li znali da se jagoda sastoji od 91 posto vode te da ima više vitamina C nego narandža? Ili da svaka bobica ima više od 200 sjemenki, što pridonosi bogatom vlaknastom sastavu jagode? Vitamin C inače kao askorbinska kiselina pomaže ljudima u rastu i razvoju tjelesnih tkiva, u jačanju imunološkog sistema te u održavanju hrskavice, kostiju i zubi, a što se tiče vlakana, ona usporavaju probavu te su korisna za regulaciju nivoa šećera u krvi.

Izvor: Faktor