navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Prestižni festival

Kritike jednoglasne: Film o komandantu Auschwitza prvi je favorit Cannesa

Psihološki horor s radnjom u Auschwitzu The Zone of Interest isprofilirao se kao rani favorit na Filmskom festivalu u Cannesu, a kritike su nakon premijere bile gotovo jednoglasne.

Objavljeno: 22.05.2023. u 22:21
get url
text

Film britanskog reditelja Jonathana Glazera fokusiran je na porodicu Rudolfa Hoessa, najdugovječnijeg komandanta logora Auschwitz, koji je živio nadomak zgarišta.

Glazer (58), koji je Židov, usredotočio se na banalnost svakodnevnog života oko logora smrti, promatrajući Hoessovu porodicu ne kao očita čudovišta, nego kao zastrašujuće obične osobe.

- Stvari koje pokreću te ljude su poznate. Lijepa kuća, lijep vrt, zdrava djeca. Koliko smo mi slični njima? Kako bi zastrašujuće bilo priznati? Šta je to čega se toliko bojimo razumjeti? Bi li bilo moguće zaspati? Možete li zaspati? Što se događa ako navučete zastore i stavite čepiće za uši, biste li to mogli? - rekao je.

Film je tim neugodniji jer je snimljen u realističnom stilu, s prirodnim osvjetljenjem i bez ikakvih ukrasa tipičnih za dramu iz tog razdoblja. Do sada je pobrao jednoglasne pohvale kritičara na festivalu Francuske rivijere.

- Drama Holokausta koja ježi kosti kao nijedna druga - rekao je kritičar Hollywood Reportera o "odvažnom filmu", zaključivši da Glazer "nije sposoban snimiti film koji je išta manje od ohrabrujuće originalan".

Variety je rekao da je Glazer "isporučio prvu trenutnu senzaciju festivala", opisujući ga kao "dubok, meditativan i imerzivan film koji drži ljudsku tamu na svjetlu i ispituje je kao pod mikroskopom". Francuski recenzenti bili su jednako impresionirani - Le Figaro ga je nazvao "jezivim filmom s vrtoglavim dojmom", a Liberation rekao da bi mogao odnijeti kući glavnu nagradu.

Glazer je poznat po tome što ne žuri - prošla je decenija od njegovog posljednjeg filma, hvaljenog i vrlo čudnog naučno-fantastičnog filma "Under the Skin" sa Scarlett Johansson u glavnoj ulozi. Proslavio se muzičkim spotovima za Radiohead, Blur i Massive Attack 90-ih prije nego što se okrenuo filmskom stvaralaštvu s naslovima Sexy Beast (2000) i Birth (2004).

- Puno razmišljam. Puno razmišljam o tome šta ću napraviti, dobro ili loše. Ova posebna tema očito je golema, duboka tema i duboko osjetljiva iz mnogo razloga i nisam joj mogao pristupiti ležerno - rekao je.

Glazerov film jedan je od 21 filma u konkurenciji za Zlatnu palmu, glavnu nagradu festivala u Cannesu, koji traje do 27. maja.