Svaki je pas sladak, lijep i divan na svoj način, ali neke pasmine slove za najslađe na svijetu.

1. Zapadnoškotski bijeli terijer (Westie)

Listu 10 najslađih pasmina na svijetu nemoguće je zamisliti bez ovog malog slatkiša zbog čijeg nam se pogleda srca jednostavno tope! Pripadnici ove vrlo popularne pasmine odlični su terapijski psi, nepogrešiv izbor za porodicu s djecom, dobro se slažu i s mačkama i zapravo sa svima. Njihova možda najbolja kvaliteta jeste ta da se vrlo lako prilagođavaju na život u stanu.

2. Lhasa apso

Ova pasmina malih, ali upornih pasa porijeklom je iz Tibeta. Odlično se slažu s djecom, ljudima i drugim ljubimcima, pa će biti najbolji pridruženi član svakoj porodici. Lhasa apso jako su privrženi i neustrašivi, a nakon napornoga dana zahtijevaju puno pažnje i maženja. S obzirom na njihovu dugu i svilenkastu dlaku, odlasci u pseće salone ljepote mogli bi vam postati dio svakodnevice.

3. Jorkširski terijer

Ova mala pasmina ima već ustaljeni internacionalni nadimak "jorki". On je najbolji primjer prekrasne dlakave loptice koja se gotovo nikada ne umara. Možda su fizički mali, neke od njih mogli bismo smjestiti u veću šoljicu, ali imaju izraženu osobnost. Moderni su još od viktorijanskog doba.

4. Maltezer

Vlasnika će obasipati pažnjom. Maltezeri su živahni i puni energije, a jednako se dobro slažu s ljudima i drugim psima. Toliko vole svoje vlasnike da ako ih predugo ostavimo same, mogu postati anksiozni, potišteni, bezvoljni. Maltezeri zahtijevaju svakodnevno četkanje.

5. Shih tzu

Poznat i kao "pas krizantema", Shih tzu je jednako sladak koliko mu je i neodoljiva narav. Njihova je pojava raskošna i trebaju puno uljepšavanja kako bi takvi i ostali, što naravno uključuje i svakodnevno češljanje. Odlično su društvo odraslima i nešto starijoj djeci.

6. Kavaljerski španijel kralja Charlesa

Ne čudi što je ova pasmina sve popularnija. Preslatki su, vole se maziti te su idealni za stan ili kuću. Ovi nježni psi porijeklom iz Velike Britanije jako brinu o svojoj porodici. Elegantni su, a njihovoj popularnosti sigurno je pridonijelo pojavljivanje u seriji “Seks i grad“ –tamo ga je voljela Charlotte.

7. Havanezer

Gotovo i ne postoji niko u ljudskom i psećem svijetu ko ne voli preslatke havanezere. Strašno su šarmantni, njihova je dlaka pod rukom mekana poput svile, a lagano se održava. Vole se maziti i najradije se nikada ne bi odvajali od vlasnika.

8. Cockapoo

Ovaj "mješanac" engleskog koker-španijela i pudle ima sve najbolje pseće karakteristike. Bez obzira na to koliko se od vas udalji npr. tokom šetnje, uvijek će vas držati na oku. Koristi svaki trenutak kako bi vlasniku pokazao koliko mu znači. Jako je inteligentan i prilagodljiv, voli djecu i druge pse.

9. Bišon

Ovoj minijaturnoj pasmini jednostavno je teško odoljeti jer izgledaju poput najmekših pahuljica. No neka vas ne zavara njihov izgled, poprilično su borbeni, a najviše uživaju u igri s vlasnikom. Jako su jednostavni za suživot, trebaju šetnju do dvije na dan kako bi protegnuli nožice, ali sve u svemu i najvažnije im je da su blizu vlasnika. Iako su borbeni, nisu dominantni i odlično se slažu s drugim psima.

10. Pomeranac

Pomeranski špic ili pomeranac još je jedna minijaturna čupava pasmina u koju se lako zaljubiti. Porijeklom iz njemačke pokrajine Pomeranije, ovo je pasmina pametnih, znatiželjnih i živahnih pasa. Zbog svoje inteligencije odlično reagiraju na dresuru. Ne slažu se baš najbolje s djecom, ali zato mačke vole.