navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Čistači organizma

Malo kalorija, puno vitamina i minerala: Zašto jesti rotkvice, kako im ublažiti ljutkasti okus

Rotkvice su povrće koje biste obavezno trebali uvrstiti u proljetni jelovnik. Imaju malo kalorija, a pune su vlakana, vitamina C, folata, kalija, magnezija, kalcija, željeza, vitamina B grupe.

Objavljeno: 21.04.2020. u 22:55
get url
text

Nećete pogriješiti ako ih uvrstite u salate sa svježim povrćem, sirom, malo kuhane piletine i maslinovim uljem.

Benefiti

U više istraživanja dokazano je da rotkvice sadrže komponente, koje važe za odlične borce protiv raka. Sadržaj vlakana rotkvica čini ih vrlo efektnim u sprečavanju i borbi protiv raka debelog crijeva.

Preporučuje se svima onima koji pate od hroničnog bronhitisa, infekcija sinusa ili astme. Naime, rotkvice mogu djelovati kao lijek protiv kongestija, začepljenja nosa i disajnih puteva.

Spadaju među najbolje povrće za one sa kardiovaskularnim problemima, snižavaju holesterol, reguliraju dijabetes, krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

Odlični čistači organizma

Konzumiranjem rotkvica stimulirate rad jetre i žučne kese i čistite krv. Vlakna iz rotkvica reguliraju pražnjenje crijeva, pa efektnije izbacujete toksine i sprečavate pojavu zatvora.

Pored toga što čisti bubrege, ovo povrće (posebno sok od rotkvica) vrlo je efektan u sprečavanju infekcija urinarnog trakta. Sok od rotkvica može ublažiti simptome, kao i peckanje tokom infekcije urinarnog trakta, a potpomaže i da se infekcije brže oslobodite.

Za ljepšu kožu

Rotkvice djeluju nevjerovatno dobro na kožu. Naime, uz njihovu pomoć možete se riješiti akni (i to onih upornih i problematičnih) pijući sok i nanoseći maske od rotkvica.

Ovo povrće djeluje protivupalno, sadrži vitamin C i antioksidante. Ne samo da može ublažiti ubode i ugrize insekata, nego i riješiti problem sa bubuljicama i aknama.

Sokom od rotkvica možete se boriti i protiv peruti. Jedite rotkvice češće, a ponekad sok utrljajte na tjeme, umotajte peškirom, pa operite temeljno nakon sat.

Kakve rotkvice su najbolje

Uvijek tražite rotkvice srednje veličine (jer su najboljeg okusa). Korijen treba biti u potpunosti tvrd, a ako su se sasušili i ako su mekši, znači da im je prošao rok.

Listovi trebaju biti svijetlo zelene boje, a crvena opna glatka, a ne ispucala.

Da bi rotkvice ostale svježe i sedam dana, odvojite ih od drugog povrća. Skinite prljavštinu i operite u hladnoj vodi.

Kada se osuše redajte ih u vrećicu koju ste obložili papirnim salvetama. Između redova rotkvica stavljajte salvete. Istisnite višak zraka iz vrećice i dobro zatvorite.

Kako ublažiti ljutkasti okus

Budući da je sva ljutina koncentrirana u njihovoj kori, dovoljno je da ih ogulite. Također, kada ih kupite, odsijecite im lišće, jer ono podstiče stvaranje vlage.