navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Intervju

Marjanović: Sarajevo Film Festival je nezaobilazno mjesto za sve koji se bave filmom

Sve je spremno za ovogodišnji 28. Sarajevo Film Festival (SFF) koji će se održati od 12. do 19. augusta, a na kojem će biti prikazano više od 230 filmova iz 63 zemlje.

Objavljeno: 06.08.2022. u 09:32
get url
text

Sarajevo će i ove godine biti mjesto susreta više od 1.000 gostiju iz svijeta filma i profesionalaca. Sarajevo je postalo nezaobilazno mjesto za svakoga ko se bavi filmom u ovom dijelu Evrope i svijeta, a Sarajevo Film Festival je vremenom postao najveća platforma za razvoj i promociju autora i kinematografija iz ovog dijela svijeta.

Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala (SFF), podsjetio je da je online prodaja karata u toku, a da će od 8. augusta biti otvorene blagajne u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

- Gosti su najavljeni, program je završen, što se nas tiče Festival može početi - izjavio je Marjanović.

Nakon dvije godine pandemije koronavirusa, mjera i ograničenja, SFF se vraća u punom kapacitetu.

- Postoji osjećaj povratka na normalno, u smislu prisustvovanja događajima, ulazaka u kino, putovanja. Sigurno je da ljudi ovo ljeto žele da zaborave ove dvije godine iza nas. Festivalska atmosfera ove godine je sigurno jaka. Festival donosi veliki broj filmova - 232 filma u 19 programskih sekcija iz 63 zemlje - pojasnio je Marjanović.

Za nagrade "Srce Sarajeva" u takmičarskim programima 28. Sarajevo Film Festivala takmičit će se 51 film.

Svjetske i regionalne premijere

- Dakle, u Sarajevu će imati svjetske, međunarodne ili regionalne premijere. Sarajevo Film Festival je prvi, drugi ili treći na kojem će se ti filmovi moći vidjeti. To su filmovi iz regije, jugoistočne Evrope. Filmovi za koje je Sarajevo bitno kao odskočna daska za njihov dalji put u svijet. Pored tih filmova, i svi ostali filmovi su namijenjeni najširoj publici - istakao je Marjanović.

U programu "Open Air", najpopularnijem programu SFF-a, najčešće se prikazuju filmovi iz cijelog svijeta, koji su namijenjeni široj publici.

- Program 'Kinoskop' pokazuje nove tendencije u kinematografiji, programi 'Dječiji film' ili 'Teenarena' su namijenjeni toj publici. Tako da za svakoga postoji po nešto. Sarajevo Film Festival je vjeran svojim osnovnim ciljevima. S jedne strane publici u Sarajevu i gostima pružiti najbolje od svjetske kinematografije, uključujući i regionalnu, ali biti i platforma za razvoj i promociju autora i kinematografija iz ovog dijela svijeta - naglasio je Marjanović.

Sarajevo Film Festival je najveća platforma za promociju regionalne kinematografije čemu svjedoči i veliki broj filmova na ovogodišnjem Festivalu.

- U 'Takmičarskom programu' imamo 51 film, svi su iz regije. Tu je i šest novih serija koje pokazuju novi trend razvoja visokokvalitetnog serijskog programa. Fokusirani smo isključivo na bivšu Jugoslaviju. Šest novih serija će imati svjetske premijere, prije dolaska na male ekrane u oktobru i novembru ove godine. Više od 1.000 gostiju iz svijeta filma, profesionalaca, dolazi ovdje da se sretne. Veliki broj njih je iz regije. Ovo je postalo nezaobilazno mjesto za svakoga ko se bavi filmom u ovom dijelu Evrope i za sve one iz drugih dijelova Evrope i svijeta koji su zainteresovani za saradnju sa kolegama iz regije. Sarajevo je sigurno centralna tačka na kojoj se sve može vidjeti, mjesto susreta kada je filmska industrija u pitanju - pojasnio je Marjanović.

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu publika će moći pogledati i veliki broj filmova iz ratom zahvaćene Ukrajine.

- Ukrajina kao kinematografija je prihvaćena u regiju Sarajevo Film Festivala. To znači da se filmovi iz Ukrajine mogu prijaviti na sve naše takmičarske programe i na programe u okviru 'CineLinka'. To je odluka koju smo donijeli u trenutku kada je rat počeo, kao podršku kolegama iz Ukrajine. Otvoriti sve platforme Sarajevo Film Festivala i za ukrajinske kolege je bila ideja koja se realizovala s početkom rata. Ukrajinska filmska industrija raste, potreban joj je još jedan centar, mjesto susreta, kao što je Sarajevo za ostatak regije. Ako je tu Turska, zemlja južnog Kavkaza, nema razloga zašto tu ne bi bila i Ukrajina - rekao je Marjanović.

Podsjetio je da program Sarajevo Film Festivala uvijek reflektira ono što se dešava u svijetu, jer autori i filmovi to čine. Dotakao se i bosanskohercegovačke kinematografije navodeći da je u porastu količina produkcije. Marjanović je rekao da ima pozitivnih trendova, te da rastu i ulaganja u ovaj sektor.

- Tu su i novi programi podrške kao što su poticaji za produkciju koji privlače i strane produkcije da snimaju u Kantonu Sarajevo. Rekao bih da skoro nikada nije bilo više bh. filmova na Sarajevo Film Festivalu. Ako je po tome suditi, ovo je sigurno neka prekretnica za bh. kinematografiju - izjavio je Marjanović.

Značaj SFF-a za BiH

Dotakao se i značaja Sarajevo Film Festivala za Bosnu i Hercegovinu.

- Festival prati više od 600 predstavnika medija iz cijelog svijeta, veliki je broj napisanih tekstova, objava na portalima, televizijskih i radijskih priloga koji se naprave tokom SFF-a. Nema drugog događaja koji na redovnoj godišnjoj osnovi pošalje takvu sliku Sarajeva u svijet. Mislim da je od velikog značaja Sarajevo Film Festival po tom pitanju. Rađeno je nekoliko nezavisnih studija na temu uticaja Sarajevo Film Festivala na ekonomiju, društvo i kulturu u Bosni i Hercegovini - poručio je Marjanović.

Ove godine Sarajevo Film Festival će ugostiti mnoga poznata imena iz svijeta filma. Među njima je američki glumac, reditelj, dramski pisac i autor Jesse Eisenberg, nominovan za "Oscara". Bit će počasni gost 28. Sarajevo Film Festivala.

I danski glumac Mads Mikkelsen gost je ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, a 14. augusta će u Ljetnom kinu Coca-Cola biti prikazan film "Lov", u kojem Mikkelsen igra glavnu ulogu.

Mikkelsenu će prije projekcije filma biti uručeno počasno "Srce Sarajeva", za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Danski glumac je ovo priznanje dobio na 26. Sarajevo Film Festivalu (2020.), kojem zbog okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19 nije mogao prisustvovati.

U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, američkom režiseru i scenaristi Paulu Josephu Schraderu bit će uručeno počasno "Srce Sarajeva", 13. augusta u Ljetnom kinu Coca-Cola. Nakon toga će uslijediti specijalna projekcija filma "Kockar", sa Oscarom Isaacom i Tiffany Haddish u glavnim ulogama.

U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, i švedskom reditelju Rubenu Ostlundu bit će uručeno počasno "Srce Sarajeva".

Njegov najnoviji film "Trougao tuge", dobitnik "Zlatne palme" na festivalu u Cannesu, otvorit će 28. Sarajevo Film Festival. Svjetska premijera filma bh. reditelja Pjera Žalice "Praznik rada" 19. augusta će zatvoriti Sarajevo Film Festival. Film će biti prikazan u "Open Air" programu Sarajevo Film Festivala.