Kurkuma je porijeklom iz Indonezije i južne Indije, a kroz historiju koristila se kao začin, sredstvo za zarastanje rana i tekstilna boja.

Ovaj začin izvor je prehrambenih vlakana, vitamina i minerala te biološki aktivnih spojeva koji imaju brojne blagotvorne učinke na naš organizam.

Najvažniji sastojak kurkume je kurkumin, polifenol iz grupe kurkuminoida zaslužan za žutu boju ove biljke.

On je prirodni žuti pigment, ima brojna pozitivna djelovanja na organizam gdje se naročito ističe jako protivupalno, antioksidativno, antiinfektivno i antikarcinogeno djelovanje.

Osim za zdravlje unutrašnjih organa, kurkumu možete koristiti i za vanjsku upotrebu kako bi koža bila lijepa i njegovana.

Maska za lice

Kurkumu možete nanijeti i na lice, primjera radi, u obliku maske kako bi vaša koža bila čišća i ljepša.

Način pripreme: pomiješajte dvije kašike nezaslađenog jogurta s pola kašičice kurkume i kašikom meda. Od smjese ćete dobiti masku koju trebate nanijeti na kožu lica i ostaviti pet minuta, a zatim isprati. Možete koristiti i vlažni ručnik kako biste očistili masku s lica prije pranja.

Gel protiv akni

Protivupalna svojstva kurkume pomoći će u borbi protiv akni. Napravite pastu od meda i kurkume u omjeru 2:1 i prirodni gel nanesite na akne. Ostavite da djeluje nekoliko minuta te isperite.

Izvor: Faktor