Koronavirus može zahvatiti gušteraču u teškim slučajevima tako da virus zarazi beta stanice koje proizvode inzulin, pokazalo je njemačko istraživanje.

Gušterača ima dva zadatka, proizvoditi enzime važne za probavu i proizvoditi i otpuštati hormon inzulin i glukagon koji reguliraju nivo šećera u krvi. Naučnici univerzitetske bolnice njemačkog grada Ulma kažu da bi njihovo otkriće moglo objasniti simptome slične dijabetesu otkrivene kod nekih pacijenata koji su teško pogođeni bolešću izazvanom novim koronavirusom.

Također bi moglo objasniti pogoršanje metabolizma šećera kod osoba koje boluju od dijabetesa i koje su zaražene virusom. Novi podaci "identificiraju ljudsku gušteraču kao metu zaraze virusom SARS-CoV-2 i sugeriraju da bi zaraza beta stanica mogla pridonositi metaboličkom poremećaju uočenom kod oboljelih od covida-19", navode autori istraživanja.

Rezultati studije objavljeni su u srijedu u časopisu Nature Metabolism. Naučnici sa univerziteta iz Kiela ranije su izvijestili u časopisu o slučaju 19-godišnjeg muškarca koji je počeo patiti od dijabetesa nakon što je zaražen virusom.

Jedan od autora studije u Ulmu Martin Wagner kazao je da je bilo više slučajeva poremećenog nivoa šećera u krvi kod oboljelih od covida-19. Analizirana su i tijela preminulih od bolesti i utvrđeno je da su proteini virusa bili u gušterači i kad ih više nije bilo u plućima. Istraživanje je pokazalo da novi koronavirus zarazi stanice gušterače, mijenja njihov oblik, ometa njihove gene i njihovu funkciju.