navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Priznanje

Metacritic proglasio "Quo Vadis, Aida" najboljim filmom u 2021. godini

Web stranica Metacritic proglasila je film "Quo Vadis, Aida?", bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić, najboljim filmom u 2021. godini.

Objavljeno: 08.01.2022. u 08:12
get url
text

Na top listi Metacritica nalazi se 50 ostvarenja.

VEZANI TEKST - Najbolji evropski film je "Quo Vadis, Aida?"

Na svojoj stranici navodi da "Quo Vadis, Aida?" nije lako gledati.

- Nominiran za Oscara za najbolji međunarodni film prije godinu dana, Quo Vadis, Aida? je bh. ratna drama koja je prvi put počela dobijati ​​pohvale kada je debitirala na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2000. (i pokupila još više oduševljenja kada je konačno stigla u američka pozorišta u martu 2021.) - piše na stranici.

Navode da je film priča smještena usred stvarnih događaja, odvija se u Srebrenici 1995. godine gdje prevoditeljica UN-a (koju glumic Jasna Đuričić) "služi kao naše oči u užasnim događajima nakon preuzimanja grada od strane vojske bosanskih Srba, dok su hiljade civila zaklani dok snage UN-a ne žele ili ne mogu djelovati".

- To je mučan film bosanske spisateljice i rediteljke Jasmile Žbanić - opisali su ga iz Metacritica.

Quo Vadis, Aida

Metacritic je sajt koji objedinjuje kritike filmova, TV emisija, muzičkih albuma, video igara i ranije knjiga.

"Quo Vadis, Aida?" proglašen je za najbolji film na 34. dodjeli Evropskih filmskih nagrada (EFA). Jasmila Žbanić dobitnica je nagrade za najbolju režiserku, a Jasna Đuričić, glumica iz Novog Sada, dobila je nagradu EFA-e za najbolju glumicu u 2021. godini.

Genocid u Srebrenici 1995. godine je u fokusu ovog filmskog ostvarenja. Film "Quo Vadis, Aida?" (Kuda ideš, Aida?) osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada u 2021. godini, a bio je nominovan za nagradu Oscar u kategoriji za najbolji međunarodni film.