navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Uz malo discipline

Mileram preskočite, bademe nosite sa sobom: Kako obrok učiniti zdravijim i hranljivijim

U današnje vrijeme sa užurbanim rasporedom teško je odlučiti se šta kuhati, a zdrava prehrana predstavlja pravi izazov.

Objavljeno: 16.11.2022. u 19:07
get url
text

Stručnjaci su u nekoliko preporuka otklonili dilemu kako se hraniti zdravo, jer postoje "trikovi" koji će vam pomoći da uz malo discipline poboljšate svakodnevnu prehranu.

Kombinirajte biljne izvore željeza sa vitaminom C

Ako ne želite jesti meso, koje je odličan izvor željeza, postoje biljni izvori, uključujući obogaćene žitarice za doručak, obogaćeni hljeb, lisnato povrće, tofu, grah i leća - kažu stručnjaci.

Željezo biljnog porijekla slabo se apsorbira bez vitamina C. Zato kombinirajte obogaćene žitarice sa bobicama, salatu od slanutka sa paradajzom i paprikom i lisnato povrće sa limunovim sokom i dodajte ostatke hladne tjestenine i krompira u zelenu salatu.

Neka vam bademi uvijek budu pri ruci

Stavite badema u zdjelicu na kuhinjski sto radi lakšeg pristupa. Bademi su odlična hrana, orašasti plodovi su izuzetno dobri za zdravlje, a svakako i dobra zamjena za slatkiše, i grickalice poput čokolade i čipsa. Iako je svaki početak težak, vremenom će vam to preći u naviku.

Dopunite svoj doručak borovnicama

Dodavanje borovnica u obroke jedan je od najukusnijih načina da povećate hranljive materije. Istraživanja pokazuju da borovnice potencijalno mogu povećati nivoe serotonina, takozvanog "hormona sreće", u mozgu i mogu smanjiti upalu uzrokovanu slobodnim radikalima. Najbolje vrijeme za konzumiranje je kada su svježe, ali ako ih stavite u zamrzivač, sigurno ih možete koristiti tokom cijele godine.

Pazite kako i koliko dugo kuhate povrće

Često, način na koji kuhate može biti jednako važan kao i ono što kuhate kada je u pitanju dobijanje najviše hranljivih sastojaka za svoj novac. Primjera radi, povrće koje se kuha na pari zadržava više hranljivih materija jer samo kuhanje obično dovodi do gubitka vitamina.

Preskočite pavlaku ili mileram

Nutritivnu vrijednost svog obroka možete povećati, ako umjesto pavlake koristite običan grčki jogurt, bogat proteinima, koji je dobar izvor kalcija i probiotika.

Koristite začinsko bilje

Začini i začinsko bilje ne samo da dodaju okus jelima, nego dodaju i hranljive materije i antioksidanse. Zato ih uključite u svaki obrok koji napravite. Bilo da je u pitanju sušeno ili svježe začinsko bilje, svakako je dobar izbor za kuhanje jer će jelo učiniti mnogo ukusnijim.