navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nutricionisti objašnjavaju

Mislite da je suho voće zdravo, a hljeb nije: Ovo je istina o kontroverznim namirnicama

Puno je namirnica za koje se tvrdi da nisu dobre za zdravlje i liniju, a još je više onih koji se smatraju stručnjacima za hranu.

Objavljeno: 02.12.2020. u 08:17
get url
text

- Znanje o namirnicama mnogi će bazirati na tekstovima koje su pročitali na društvenim mrežama, a koje nisu naučno potvrđene - navodi Katherine Brooking, nutricionist iz New Yorka i dodaje da je puno manje kontroverzi o određenim namirnicama u trenutno dostupnim knjigama o literaturi, od onoga što se govori.

Treba znati da se rezultati nekih istraživanja ne moraju odnositi na stvarni život jer o njihovom utjecaju na čovjeka ovisi i, primjera radi, tjelesna aktivnost, dob, način prehrane…

Isto tako, rezultati istraživanja ovise o modelu istraživanja, koliko je ljudi analiziralo podatke i ostalim faktorima.

Uzevši to sve u obzir, neke od "opasnih" namirnica zaista ne moraju biti ako ih pravilno uvrstite u prehranu.

Suho voće je dobro ako nema dodanog šećera

Suhe brusnice, banane ili mango prave su poslastice, pa iako sadrže nutrijente i antioksidanse, smatraju se koncentriranim izvorom prirodnih šećera. Kako su komadi ovako tretiranog voća puno manji od svježe verzije, vjerovatno ćete ih pojesti puno više, stoga je dobro znati da se u 90 grama suhog voća nalazi oko četiri puta više kalorija nego u svježem. U 22 grama suhih grožđica nalazi se 109 kalorija.

Kada kupujete suho voće, pazite da ono nema dodanog šećera i jedite ga u umjerenim količinama.

Ako vam ne šteti, kravlje mlijeko nije loš izbor

Puno se govori o lošem utjecaju mlijeka, i dok su biljne zamjene dobar izbor, nema razloga da se odreknete kravljeg mlijeka ako ne želite.

- Bez obzira na različite informacije, istraživanja ipak daju pozitivnu sliku o kravljem mlijeku - smatra Brooking.

Uobičajena je primjedba da ono može uzrokovati upalne procese u tijelu, ali Brooking ističe da je pregled 52 kliničke studije pokazao da mlijeko ustvari ima protivupalna svojstva i dobra je namirnica, osim ako na njega nemate alergiju. Čaša mlijeka s malo masnoća nudi oko 305 mg kalcija, tri mikrograma vitamina D i više od osam grama proteina.

Orašasti plodovi ne uzrokuju debljanje, naravno ako ih jedete u umjerenim količinama

O orašastim plodovima šire se neprovjerene priče. Ako ih preskačete jer sadrže masnoće, morate znati da se većinom radi o zdravim masnoćama, a istraživanja pokazuju da su osobe koje ih jedu mršavije od onih koje ih preskaču. Jedna šaka ovih plodova u danu doprinijet će zdravlju, a neće utjecati na tjelesnu težinu.

Sok od narandže

Manja čaša soka od narandže može biti odličan dodatak doručku. Važno je da on bude 100 posto prirodni napitak bez dodanog šećera, jer će vam takav pružiti kalij, vitamin C, kalcij i vitamin D.

Studija objavljena u magazinu "European Journal of Nutrition" pojašnjava kako osobe koje pate zbog povišenog pritiska, a koje su pile oko dvije čaše soka od narandže dnevno, nakon 12 sedmica imale su puno bolje rezultate na testovima od onih koje nisu pile taj napitak.

Naučnici smatraju da su za to zaslužni flavonoidi koji se nalaze u narandžama.

Ako su cjelovite žitarice, pahuljice du dobar izbor za doručak

Postoji razlika između pahuljica koje su pune šećera i onih koje su napravljene od cjelovitih žitarica.

- Zdravija verzija puna je vlakana i sadrži malo dodanog šećera te može biti namirnica puna nutrijenata za zdrav početak dana - ojašnjava Brooking.

Posebno su dobre kada govorimo o unosu potrebne količine vlakana u organizam. Takve pahuljice djeci i odraslima omogućit će da u organizam unesu i dovoljne količine vitamina D, željeza, vitamina A i B te kalcija.

Za kompletniji doručak, dodajte im jogurt ili mlijeko s malo masnoća.

Jaja su zdrava jer su puna nutrijenata

Debata o tome koliko su jaja zdrava čini se da se nikako ne privodi kraju, ali ako volite jaja svakako ih jedite.

- Puno je priče o tome koliko holesterola sadrže, ali ustvari se radi o zasićenim masnoćama koje utječu na porast holesterola - navodi nutricionistica Julie Upton iz San Francisca.

- U jajima se nalazi oko 13 esencijalnih nutrijenata, poput vitamina A i D, luteina i ostalih – dodaje Upton.

Jedno jaje u danu sigurno vam neće škoditi.

Pečeni krompir također nudi nutrijente za razliku od prženog

U malom krompiru nalazi se 250 kalorija i nula masnoća, tvrdi struka. No, prženi krompiri u manjoj porciji sadrže oko 450 kalorija i 21 gram masnoće.

Pečeni krompir sadrži i pet grama proteina te četiri grama vlakana, a uz to sadrži i kalij koji pomaže pri reguliranju krvnog pritiska.

Pripazite samo da ga jedete s jogurtom ili povrćem, a ne uljima i masnim umacima.

Ne morate se bojati hljeba

To je tačno, kažu nutricionisti, naravno osim ako vaše zdravstveno stanje ne dozvoljava da ga jedete. Važno je i kupovati hljeb od cjelovitih žitarica umjesto bijelog i ograničiti unos, a on će onda biti dobar izvor proteina i zdravih masnoća.

Crveno meso je zdravo ako ga jedete u umjerenim količinama

Previše crvenog mesa može povećati rizik od razvoja nekih vrsta raka, tvrde stručnjaci iz Američkog instituta za istraživanje raka, a uzrok može biti taj što povećava šansu za razvojem upalnih procesa u crijevima.

Meso može biti dobar izvor proteina, željeza, cinka i vitamina B12, ali ono nije esencijalni dio zdrave prehrane.

Birajte čiste komade mesa, savjetuje Brooks i dodaje da je važno paziti i na količinu.