navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zastrašujuće

Mladić ušao u reaktor u Černobilu, a onda se prestravio

Neil Ansell je ušao u jedan od tornjeva za vodu koji su se koristili za hlađenje reaktora, ali i u sam reaktor broj pet

Objavljeno: 28.08.2019. u 21:48
get url
text
Černobil

Mladić Neil Ansell koji pod nadimkom Abandoned Explorer posjećuje i istražuje napuštena mjesta, odlučio je posjetiti i Černobil, ostatke nulkearne elektrane, pri tome snimivši brojna videa, a sačinio je i više fotografija. Tokom obilaska je naišao na nešto što ga je više uznemirilo od ostalih prizora.

Ansell je ušao u jedan od tornjeva za vodu koji su se koristili za hlađenje reaktora, ali i u sam reaktor broj pet. Jedna od najstrašnijih stvari koje je tamo zatekao bile su kosti rasute po podu, a među njima se nalazila i gas-maska. Radi se o krupnim kostima, ali smatra se da nisu ljudske. Reaktor pet je u vrijeme eksplozije tek bio u izgradnji, bio je 70 posto dovršen, ali nakon nesreće je napušten.

U vrijeme obilaska nuklearne elektrane iznenadio se vegetacijom koju je tamo zatekao, a nekoliko napuštenih pasa mu je nakratko pravilo društvo.

Podsjećanja radi, 26. aprila 1986. godine, kombinacijom nesigurnog dizajna sovjetskog nuklearnog reaktora te ljudskom pogreškom, uzrokovana je eksplozija u Černobilskoj nuklearnoj elektrani. 

Direktne i indirektne posljedice radioaktivnog zračenja osjetilo je do pet miliona ljudi. Zdravstveni problemi kod velikog broja ljudi ostali su prisutni sve do danas, a poseban problem predstavlja kvalitetno zbrinjavanje okoliša u neposrednoj blizini nuklearne elektrane.