Put do slave za neke je holivudske glumce bio strelovit, a mnoge zvijezde svoju su popularnost stekle u mladosti. No, to nije slučaj s holivudskom legendom Morganom Freemanom koji je postao slavan tek kad je navršio 50 godina.

Slavni oskarovac 1. juna proslavio je 86. rođendan, a upisao se historiju kao glumac koji je čak pet puta nominiran za Oscara te je proglašen jednim od najboljih glumaca svoje generacije.  

Zvijezda kultnog filma "Iskupljenje u Shawshanku" proslavio se brojnim blockbusterima, poput "Sedam", "Imaš petlju?" i "Svemogući Bruce", no slavu je stekao tek u 50. godini svojom prvom velikom filmskom ulogom. 

Freeman je svoju priliku dočekao glumeći u kriminalističkom trileru "Street Smart" iz 1987. Film prati novinara Jonathana Fishera (Christopher Reeve), koji se bori da zadrži posao u časopisu i izmišlja priču o svodniku koji neobično nalikuje stvaranom svodniku Fast Blacku (Freeman) koji od Jonathana traži da otkrije svoje izvore. 

Iako je film doživio neuspjeh na kino-blagajnama, osigurao je Freemanu prvu nominaciju za Oscara, i to onu za najbolju sporednu ulogu. 

Freeman je svojom izvedbom oduševio kritiku, a svoj je kultni status potvrdio ulogama poput narednika Johna Rawlinsa u filmu "Rat za slavu" (1989.) i Hokea Colburna u filmu "Vozeći gospođicu Daisy" (1989.). 

Međutim, prije te sudbonosne uloge, Freeman je glumio u dječijoj TV seriji "The Electric Company" koja je osvojila Emmy, a koja se emitirala između 1971. i 1977. godine. 

Izvor: Faktor/Index.hr