navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Studija pokazala

Možete li stajati na jednoj nozi 10 sekundi: To bi moglo otkriti koliko ćete živjeti

U rezultatima studije objavljene ovog ljeta u Britanskom magazinu za Sport, otkriva se kako sobe koje nisu u stanju stajati na jednoj nozi 10 sekundi u srednjoj i starijoj dobi imaju skoro 50 posto veće šanse da će umrijeti prerano, piše Harvard Health.

Objavljeno: 24.09.2022. u 22:33
get url
text

Naučnici su procijenili kako na testovima zdravlja, gdje se sedam godina provjeravala ravnoteža kod osoba starih od 51 do 75 godina, a u grupi od 1.700 ispitanika, otprilike njih 123 umrlo od različitih uzroka, piše health.harvard.edu.

Nakon što su uporedili godine, tjelesnu težinu, postojeće bolesti, naučnici su utvrdili kako je pad na testu ravnoteže povezan s 83 posto višim rizikom od smrti za vrijeme trajanja studije, ako se uporedi s onima koji su test odradili.

Studija je otkrila da se samo radi o poveznici (ne uzroku i posljedici) između mogućnosti da su uspješno završili test ravnoteže i smrti.

Ali ako želite i vi provjeriti možete li stajati na jednoj nozi 10 sekundi, možete od toga imati i koristi jer ćete tako vježbati ravnotežu i smanjiti šanse da će doći do pada, bez obzira utječe li to na dugovječnost.

Evo kako napraviti test:

Stanite blizu oslonca, ako će vam zatrebati. Ruke raširite i stanite na jednu nogu do koljena. Tako morate izdržati 10 sekundi. Sve ponovite još jednom s drugom nogom.

Kako poboljšati ravnotežu?

Prije svega valja imati na umu da problemi s ravnotežom mogu voditi do pada, a tako i lomova, pa je upravo ta vještina od velike koristi kasnije u životu.

Pokušajte nekoliko minuta u danu raditi neke jednostavne vježbe za ravnotežu, a evo što ljekari savjetuju:

- Stojte na jednoj nozi dok perete zube, 10 sekundi na lijevoj, pa 10 sekundi na desnoj. Ovu biste vježbu trebali raditi bosi, a ako vam je preteška, uzmite pauzu od 10 sekundi prije nego što stanete na drugu nogu.

- Uhvatite se za kvaku vrata i minutu stojte na jednoj nozi, tako da svakih 10 sekundi "zamijenite" nogu.

Ako se i dalje borite s ravnotežom, razmislite o tome da posjetite ljekara, jer bi vam fizioterapija mogla pomoći da ojačate mišiće u nogama kako biste mogli lakše držati ravnotežu.