navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Tužna godišnjica

Na današnji dan prije 15 godina napustio nas je Toše Proeski

Na današnji dan prije 15 godina svijet je napustio Toše Proeski, makedonski pjevač pop-muzike i jedna od najvećih regionalnih muzičkih zvijezda.

Objavljeno: 16.10.2022. u 11:14
get url
text

Jedan od njegovih prvih nastupa bio je na jednom dječjem festivalu 1996. godine, a već 1998. po prvi put nastupa na makedonskom izboru za pjesmu Eurovizije sa pjesmom "Ostani do kraja", te 2000. godine s pjesmom "Solzi pravat zlaten prsten", da bi 2004. bio i predstavnik Makedonije na Eurosongu u Istanbulu.

Tokom svoje kratke ali vrlo uspješne muzičke karijere sarađivao je s muzičkim imenima kao što su: Esma Redžepova, Željko Joksimović, Toni Cetinski, Anja Rupel, Karolina Gočeva, Antonija Šola, Miro Buljan, Bora Čorba, Goca Tržan, Leontina, Phoebus, Jeff Beck, i drugi... Velika popularnost, ne samo kod brojne publike u cijeloj regiji, nego i kod svojih kolega muzičara rezultirala je s nekoliko snimljenih dueta. Neke od najpoznatijih njegovih pjesama: "Pratim te", "Volim osmijeh tvoj", "Srce nije kamen" i mnoge druge...

Njegova pjesma "Čija si", s albuma "Ako me pogledaš vo oči", postala je jedan od njegovih najvećih hitova, a album je promovirao u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i Bugarskoj, poslije čega je zaradio epitet "kralja pirata". Njegovi su nosači zvuka, naime, u ogromnim tiražima prodavani širom bivše Jugoslavije, ali on i njegova izdavačka kuća nikad na njima nisu zaradili, s obzirom na to da su bili djelo pirata i preprodavača.

Proeski je bio pred diplomom solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Skoplju kao jedan od najboljih studenata svoje generacije. Bio je jedan je od rijetkih školovanih pop muzičara na prostoru cijele bivše Jugoslavije. Svoj osebujni vokal nastavio je usavršavati u New Yorku, kod poznatog profesora pjevanja Williama Raya, koji je podučavao i Luciana Pavarottija.

Imenovan je 2004. godine za regionalnog ambasadora dobre volje UNICEF-a, a tim povodom snimio je pjesmu "Za ovoj svet" (makedonsku verziju) i "This World" (englesku verziju). Dobitnik je i Humanitarne nagrade majke Tereze.

Poginuo je u saobraćajnoj nesreći 16. oktobra 2007. u 6.25 sati u svojoj 26. godini, kad se njegovo vozilo sudarilo sa kamionom na autoputu Lipovac-Zagreb kod Nove Gradiške. Toše je, u snu, poginuo na licu mjesta, nalazeći se na mjestu suvozača.

Tokom dana 16. oktobra 2007. Proeski je prebačen u Makedoniju, gdje je dan poslije uz vojne i državne počasti sahranjen u rodnom gradu Kruševu.