Sedmica turske kuhinje
Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu predstavljena brojna turska jela

U okviru globalne manifestacije Sedmice turske kuhinje na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu danas su predstavljena brojna turska jela.
Sedmica turske kuhinje obilježava se širom svijeta od 21. do 27. maja i to pod pokroviteljstvom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegove supruge Emine Erdogan.
Događaju na Filozofskom fakultetu prisustvovali su brojni studenti, profesori i predstavnici ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini.
Edina Nurkić koja predaje na Odsjeku za turski jezik i književnost izjavila je da u okviru manifestacije Sedmice turske kuhinje organizuju brojne aktivnosti i programe.
- Jedna od tih aktivnosti je predstavljanje turske kuhinje zajedno sa studentima našeg odsjeka. Ovim aktivnostima predstavljamo i tursku kulturu. Znamo da je i za učenje turskog jezika važno poznavanje jedne kulture. Stoga je ova aktivnost vrlo važna i nadamo se da će postati tradicija u budućnosti - rekla je Nurkić.
FOTO: AA
Turska kuhinja predstavlja bogato kulturno i društveno naslijeđe koje odražava plodno tlo i klimatsku raznolikost koju Turska ima.
Turska kuhinja zasnovana je na filozofiji nultog otpada jer se u ovoj kuhinji koristi svaki komad hrane i ništa se ne baca. Trpeza, odnosno sofra i zajedničko jelo imaju posebno mjesto u turskoj kulturi.